Nem bírta tovább erővel - Feszült viszonyok - Globális iszlamista támadás - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 5. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 01. 29. péntek2016. 01. 29.
Nem bírta tovább erővel - Feszült viszonyok - Globális iszlamista támadás - Hírmorzsák

FRANCIA BLOKÁD
Párizs külső körgyűrűjén és a fontosabb repterekre vezető utakon megbénult a forgalom, mert tüntetnek a város taxisai. A sofőrök az Uber és a hasonló közösségi fuvarszolgáltatások ellen tiltakoznak. Sztrájkolnak a légiforgalom-irányítók is, mert szerintük munkaerőhiány van a területen. A közszolgák és a tanárok tömeges elbocsátásoktól tartanak, a farmerek pedig Reims környékén szerveztek blokádot az élőállatok alacsony felvásárlási ára miatt.


ÉKSZERFOSZTÁS
Könnyen lehet, hogy II. Erzsébet lesz Ausztrália utolsó koronás fője. Az ország hét államának kormányfője aláírta azt a deklarációt, amely kimondja, hogy Ausztráliának ausztrál államfőre van szüksége. A köztársasági mozgalom ismert támogatója maga az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull, mellyel egyetért az ellenzék is.


71
napos menetelés és mintegy 1400 km megtétele után nem bírta tovább erővel az Antarktisznak egyedül nekivágó utazó. Henry Worsley, az 55 éves volt katonatiszt mindössze 30 mérföldre volt céljától, hogy segítség nélkül, egymaga átszelje a Déli-sarkot, amikor kiszáradás és kimerültség okozta teljes szervi elégtelenség miatt meghalt.


FESZÜLT VISZONYOK
Dulakodás tört ki a görög–macedón határon összezsúfolódott migránsok csoportjai között: néhány afgán késsel támadt pakisztániakra, utóbbiak egyike meghalt. Lopás lehetett az összetűzés indítéka. A torlódás oka, hogy Macedónia csak azokat engedi át a határon, akik Ausztriában vagy Németországban akarják benyújtani menedékkérelmüket, valamint Irakból, Szíriából és Afganisztánból származnak.


TÁMADÁS GLOBÁLISAN
Az Europol megerősítette, hogy az Iszlám Állam nemcsak hencegett legújabb propagandavideójával, hanem valóban képessé vált nagyszabású merényletek végrehajtására Európában, és a párizsi után készül is hasonló terrorcselekményekre.
A terrorszervezet fő célpontja továbbra is Franciaország lehet. Elsősorban Mumbai-stílusú támadásokra kell számítani, amelyek „könnyű célpontok” ellen irányulnak.

Ezek is érdekelhetnek