Növekvő bizalmatlanság, karneváli mulatságok lefújva - de a határzár a többség szerint nem megoldás

Négyéves mélypontra esett vissza Angela Merkel népszerűsége. A szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások nemcsak a kancellár személyét, de a koalíciós partner (SPD), sőt a bajor testvérpárt (CDU) által sem támogatott menekültpolitikáját is egyre jobban aláássa.

Ország-világM. M.2016. 01. 22. péntek2016. 01. 22.

Kép: A woman puts the final touches on a giant figure of German Chancellor Angela Merkel during preparations for the 131st Nice carnival parade on January 29, 2015 in Nice, southeastern France. The Carnival, starting from February 13 until March 1, 2015, will celebrate the "King of Music". AFP PHOTO / VALERY HACHE / AFP / VALERY HACHE, Fotó: VALERY HACHE

-
A woman puts the final touches on a giant figure of German Chancellor Angela Merkel during preparations for the 131st Nice carnival parade on January 29, 2015 in Nice, southeastern France. The Carnival, starting from February 13 until March 1, 2015, will celebrate the "King of Music". AFP PHOTO / VALERY HACHE / AFP / VALERY HACHE
Fotó: VALERY HACHE

Ahogy a nyugat-európai országok kezdenek megtelni a menekültekkel, úgy fordul ellenük az ottani lakosság hangulata. Az idegenellenes indulatoknak nem kedvez, hogy márciusban Németországban három tartományi választást is tartanak. Ez magyarázhatja, a koalíció szociáldemokrata pártja miért is esett neki a német kancellárnak.

Az SPD mindhárom tartományban (Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban) lemaradt a CDU-tól. Németországban – Európa más országaihoz hasonlóan – is megfigyelhető, hogy nagyon megerősödött a bevándorlásellenes AfD párt (Alternatíva Németországért), támogatottsága eléri a 11–15 százalékot, a januári felmérések alapján a harmadik legerősebb párttá nőtt.

A márciusi választások eredménye után valóban aggódhat Angela Merkel kancellár, hogy kitölti-e a ciklusát. A ZDF Politbarometer nevű kutatása szerint Angela Merkel menekültügyi tevékenységével a német lakosság 57 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett.

Egy hónappal ezelőtt még 49:47 volt ez az arány. A decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, és 51 százalékról 37 százalékra süllyedt a bizakodók aránya.

Bár a vezető pártok retorikája harsog a bevándorlásellenességtől, más-más formában mégis támogatja mind a szociáldemokrata, mind a kereszténydemokrata párt, és a zöldek is. Bár a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök évi 200 ezerre korlátozná a befogadható menekültek számát, és pártja azt akarja, hogy zárják le a német határt, ne engedjék be az Ausztria vagy más biztonságos ország felől érkező bevándorlókat – a megkérdezettek 57 százaléka szerint ez az út járhatatlan. A német elit is tisztában van azzal, hogy munkaerőre – elsősorban szakmunkásokra – van szükségük, mégpedig nem is kevésre: a német munkaerőpiacról évente 400–500 ezer ember hiányzik.


A menekültválság mellett a karneváli hangulat sem kedvez a politikailag korrekt megnyilvánulásoknak. Németország-szerte több nagyváros jelezte, biztonsági okokból elmarad a farsangi mulatság.


Szerdától működik az Ausztria déli részén, Spielfeld településnél lévő határirányítási rendszer, a tervek szerint mintegy ötszáz katonát is vezényelnek a térségbe. Az osztrák politika pálfordulásának egyik legfontosabb oka az, hogy nem jött létre az európai megállapodás a kötelező betelepítési kvótáról, ami tehermentesítette volna mind a cél-, mind a tranzitországokat, többek közt Ausztriát. Dominóhatást eredményezett, hogy Svédország Dánia felé, Dánia Németország felé zárja a határait, minek következtében egyetlen érintett ország sem szeretné, hogy a tranzitútvonalon nála torlódjanak fel a migránsok.

Ezek is érdekelhetnek