Rozsot a rozskenyérbe!

ROZSOT A ROZSKENYÉRBE! Egy új tervezet szerint – a Magyar Élelmiszerkönyv egyik fejezetét frissítik a szakértők – kisebb mennyiségben lehet majd ezentúl sót rakni a kenyerekbe, péksüteményekbe.

Ország-világohgy2016. 01. 11. hétfő2016. 01. 11.
Rozsot a rozskenyérbe!

Az agrártárca bemutatta tervezetét, mellyel a pékipari termékekre vonatkozó új előírások szerepelnek.

Eszerint a kenyerek sótartalmát csökkenteni kell: jelenleg 1,5–2,8 százalék lehet a sótartalom, 2018-tól 1,3–2,35 százalék.

Ez nem nagy változás, szinte meg sem fogjuk érezni, azt viszont bizton, hogy például a rozsos kenyérnél a mostani 15,1 százaléknyi minimális rozsliszttartalmat legalább 30 százalékra kell emelni. Ez a rozsos kenyér, az elnevezésből is látszik, hogy nem rozskenyérről beszélünk. Rozskenyérnek eztán csak azt lehet nevezni, amely legalább 60 százalékban rozslisztet tartalmaz.

Új kenyérfajták leírását is tartalmazza a szabályozás, így például a grahamlisztből készült, a tönköly- vagy éppen a kukoricás kenyér standardját is.