Sok van, mi bizonytalan - Kampányharc - Öt karika és foci Eb - Ez várható 2016-ban

Sok van, mi bizonytalan - Kampányharc - Öt karika és foci Eb

Ország-világMunkatársunktól2016. 01. 08. péntek2016. 01. 08.

Kép: Nov. 24, 2015 - Myrtle Beach, SC, United States of America - Republican presidential candidate billionaire Donald Trump waves to supporters during a campaign rally at the Myrtle Beach Convention Center November 24, 2015 in Myrtle Beach, South Carolina., Image: 267561672, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Billionaire Donald Trump Campaigns in Myrtle Beach, SC
Nov. 24, 2015 - Myrtle Beach, SC, United States of America - Republican presidential candidate billionaire Donald Trump waves to supporters during a campaign rally at the Myrtle Beach Convention Center November 24, 2015 in Myrtle Beach, South Carolina., Image: 267561672, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

SOK VAN, MI BIZONYTALAN
Soha ne bocsátkozz jóslatokba, különösen a jövőt illetően – a bölcs mondás Mark Twaintől származik. 2016-ban is lesz azonban néhány előre jól látható esemény. Minden bizonnyal a görög válság ismétli önmagát, Szíriában és Jemenben folytatódik a vérfürdő, a menekültek továbbra is özönlenek a világ általuk jobbnak vélt felébe, a korrupció pedig az emberiség mintegy kétharmadának idegeit borzolja majd. Ha a két Korea nem is egyesül újra, Ciprus görög és török részén megegyezés születhet, és idén először a világ két csúcspozícióját nő töltheti be: az Egyesült Államok elnöki és az ENSZ főtitkári székébe új vezető kerül.


KAMPÁNYHARC
November 4-ig a médiát kétségtelenül az amerikai elnökválasztás témája fogja uralni. A republikánus mezőnyt jelenleg egy teljesen valószerűtlen figura, a muszlim- és Mexikó-ellenességéről híres, a gazdasági egyenlőtlenségen alapuló félelmeket kihasználó Donald Trump (képünkön) uralja, táborának népszerűsége hónapok óta töretlenül erősödik. A jelenlegi elnök Barack Obama természetes örököse a demokrata Hillary Clinton, aki egyelőre biztos befutó ezen az oldalon. Kihívóját, a vállaltan szocialista Bernie Sanderst tavaly toronymagasan előzte az elnökjelöltségért folyó harcban.


ÖT KARIKA ÉS FOCI EB
Amikor 2009-ben Rio elnyerte az idei olimpia rendezésének jogát, a sikert úgy adták elő, hogy a sportesemény hatására Brazília a világ hajtóművévé válik. Azóta aggodalmak és kétségek övezik az olimpiarendezéssel járó gigantikus építkezéseket. A kezdeti kapkodást, hogy minden időre elkészüljön, mára felváltotta a beruházásokat övező korrupciós botrányok keltette elégedetlenség és a romló gazdasági és jegyeladási kilátások keltette pánik. Európát idén a francia foci Eb tartja lázban, dacára a FIFA-botrányokban gazdag előző 12 hónapnak és a párizsi terrortámadásoknak. A sportesemény rangját emeli, hogy első alkalommal lép pályára 24 ország válogatottja az eddigi 16 helyett.

Ezek is érdekelhetnek