Biztosítottak-e a menekülési útvonalak? Nehezíti-e a kimenekülést nagyobb tárgy vagy rács? Szigorodó tűzvédelem

Nagyobb felelősséget és a remények szerint nagyobb biztonságot is jelent a január elsejétől bevezetett és március 31-ig kötelezően teljesítendő tűzvédelmi szabályzat.

Ország-világdiju-2016. 02. 02. kedd2016. 02. 02.
Biztosítottak-e a menekülési útvonalak? Nehezíti-e a kimenekülést nagyobb tárgy vagy rács? Szigorodó tűzvédelem

A Magyar Közös Képviselők Egyesületének (MaKKE) jelentése szerint az elmúlt tizenöt évben növekvő tendenciát mutat a lakástüzek száma, 2002-ben 6472, 2012-ben pedig 9029 tűzeset történt Magyarországon, amelyeknek több mint a felét elavult vagy tűzveszélyes elektromos hálózatok és fűtőberendezések okozták.

Nem meglepő tehát, hogy a jogszabály szigorodik: minden háromszintesnél magasabb, tíznél több lakó- és üdülőépület, épületrész közös képviselőjének, vagy az intézőbizottság elnökének, vagy tulajdonosának kötelező írásban kidolgoznia többek között az épületre vonatkozó tűzveszélyes tevékenységek szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó módosításait, az épületben lakók és tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módjait, útvonalait. A rendeletet a Belügyminisztérium módosította, a közös képviselők erre vonatkozó feladatait, munkáját a MaKKE segíti ingyenes szakmai tanácsadással.

Érdemes mindezt betartani, hiszen az év elejétől a hatóságok már ellenőrizhetik a jogszabály betartását. A katasztrófavédelem szakemberei megvizsgálják, biztosítottak-e a menekülési útvonalak, nem nehezíti-e az épületből való kijutást valamilyen nagyobb tárgy vagy rács. Ha pedig szabálysértésre bukkannak, bírságot is kiszabhatnak – akár több millió forintra is rúghat a büntetés.

Ezek is érdekelhetnek