Fegyverszünet felé

Nem kisebb ügyről tájékoztatott az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry vasárnap, mint hogy orosz kollégájával, Szergej Lavrovval előzetes egyezségre jutottak a Szíriában zajló atrocitások beszüntetésével kapcsolatosan.

Ország-világ(kas)2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Fegyverszünet felé

Igaz, hozzátette: továbbra is vannak megoldatlan problémáik. Hétfő este már azt is tudhattuk: Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélte a részleteket is. A Kremlből azt nyilatkozták: a harcoló feleknek péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió korábban közölte, hogy az orosz–amerikai megállapodás értelmében február 26-án délig le kell állítani a támadásokat, a tűzszünet pedig február 27-én nulla órakor lép hatályba. A fegyverszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem.

A szír elnök, Bassár el-Aszad is hajlandó tűzszünetet kötni azzal a feltétellel, hogy a „terroristák” ne éljenek vissza vele, és hogy a felkelőket támogató országok, mint Törökország és Szaúd-Arábia, hagyjanak fel e gyakorlatukkal. Ugyanígy az elnök ellenzéke is hajlandó a harcok ideiglenes beszüntetésére, ha Damaszkusz szövetségesei, köztük Oroszország is tüzet szüntetnek, felfüggesztik a városok ostromát és hozzájárulnak a humanitárius segélyek szétosztásához egész Szíria területén.

Míg az előbbi hírek csak valószínűsítik a közel-keleti válság enyhülését, egy bizonyos feszültségforrás megszűnt: a még novemberben, Irakban eltűnt radioaktív anyag előkerült. Egy teljesen banális helyen: a dél-iraki az-Zuhair városának egy benzinkútja mellett. Egy járókelő figyelt fel a különös szerkezetre, majd jelentette a hatóságoknak.

A veszélyes anyag, amelyről azt feltételezték, hogy az Iszlám Állam kezébe jutva fegyverré lényegülhet át, érintetlen állapotban pihent. Igaz, hogy atombombának nem lett volna alkalmas az eszköz, de a sugárzása néhány óra alatt képes végezni az emberrel – ha egy ilyen cuccot nem lehet eladni háború idején, az akár a béke közeledtét jelentheti.


A háború ellenére kiírta a parlamenti választásokat Bassár el-Aszad szír államfő. A voksolást április 13-án tartják majd. Szíriában legutóbb 2012-ben rendeztek parlamenti választásokat, és elvileg négyévente kerül sor rájuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek