Félezer néző szurkol majd a fűtött gyepszőnyegen futkosó fiataloknak...

Palágyi Béla írása a Szabad Föld Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2016. 02. 13. szombat2016. 02. 13.

Kép: Shorttrack Dresden 05.02.2016 Weltcup Short Track Staffel Frauen Damen 3000 m Anna Seidel (40, GER) überholt in der letzten Kurve Andrea Keszler (60, HUN) und qualifiziert sich (Team GER) somit für das Halbfinale Foto: Camera4 Jede Nutzung des Fotos ist honorarpflichtig gemaess derzeit gueltiger MFM Liste zzgl. Mehrwertsteuer. Urhebervermerk wird nach Paragraph 13 UrhG ausdruecklich verlangt. Belegexemplar erforderlich! Bei Verwendung des Fotos ausserhalb journalistischer Zwecke bitte Ruecksprache mit dem Fotografen halten. - Each usage of the photo requires a royalty fee in accordance to MFM. No model release. For any usage other than editorial purposes please contact the author. , Fotó: Tilo Wiedensohler

05.02.2016 Shorttrack Dresden
Shorttrack Dresden 05.02.2016 Weltcup Short Track Staffel Frauen Damen 3000 m Anna Seidel (40, GER) überholt in der letzten Kurve Andrea Keszler (60, HUN) und qualifiziert sich (Team GER) somit für das Halbfinale Foto: Camera4 Jede Nutzung des Fotos ist honorarpflichtig gemaess derzeit gueltiger MFM Liste zzgl. Mehrwertsteuer. Urhebervermerk wird nach Paragraph 13 UrhG ausdruecklich verlangt. Belegexemplar erforderlich! Bei Verwendung des Fotos ausserhalb journalistischer Zwecke bitte Ruecksprache mit dem Fotografen halten. - Each usage of the photo requires a royalty fee in accordance to MFM. No model release. For any usage other than editorial purposes please contact the author.
Fotó: Tilo Wiedensohler

Nem tehetek róla, Dunaújváros a szívem csücske. Gimnazista koromban a nyarat Pentelén töltöttem, a kohó építésével. A táborban egyszer Papp Laci, háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó is tiszteletét tette, és a rögtönzött szorítóban még bemutatómeccset is bunyózott. Úgy százméteres sort vártam végig, hogy kezet foghassak vele. Sok idő múlva, mikor elmondtam neki, nevetve nyújtotta a pracliját: „Most kezet foghatunk, nem kell sorba állni érte.”

Penteléből aztán Sztálinváros lett – állítólag Gerő Ernő volt a keresztapa, méghozzá azért nevezte így el a települést, mert a kohó építéséhez vontatottan érkeztek az alkatrészek. „Kíváncsi vagyok, hogy akkor is ilyen lassan érkeznek majd, ha megváltozatjuk a város nevét!” – szólt a keresztapa, és már tették is ki az új helységnévtáblát… Ami biztos: a Sztálinvárosi Építők labdarúgócsapata 1952-ben feljutott az NB I-be, ahol szép éveket töltött. Aztán Dunaújvárosként is összekapta magát a futball: 2000-ben, Egervári Sándor vezetésével bajnokságot nyertek az élvonalban. Ma már sokan azt mondják, ezt nem kellett volna… Mindenesetre épült egy remek stadion, amelyik öt-hatezer néző befogadására alkalmas, nemrég költöttek is rá úgy 1 milliárd forintot, így most a gyepszőnyeg fűthető és a világítás is első osztályú. Csak most meg a csapat fénye gyenge… Az NB II. nyolcadik helyén álló együttes mögül kifaroltak a támogatók: legelébb is az MVM, de a labdarúgó-szövetség sem utal olyan buzgón, mint korábban. A közelmúltban a klub közleményben tudatta: valamennyi profi labdarúgójával és a szakmai stáb tagjaival is megegyezett a szerződésbontásról.

A játékosok már el is mentek a szélrózsa minden irányába – volt olyan egyesület, amelyik ötösével vitte őket. A csapat nem lép vissza, hanem saját nevelésű, zömében diákgyerekekkel folytatja – mondjuk meg, nem túl nagy eséllyel. A cél az NB III., ahol a lelátón félezer néző szurkol majd a fűtött gyepszőnyegen futkosó fiataloknak. Nem tehetek róla, de erről a történetről Akasztó és Stadler Józsi jut eszembe (aki éppen a napokban szabadult a börtönből): ő is azt hitte, a futballal majd csodákra lesz képes. Lám, egy juhász is eshet abba a csapdába, melybe az ország egykor agyondédelgetett ipari búcsújáró helyének bölcs irányítói. Mi pedig csak álmélkodunk…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek