Hallgatott korábbi szerelméről, esküvője után lebukott - a következmény kiszámítható

Ezt írtuk… (Február harmadik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 02. 25. csütörtök2016. 02. 25.
Hallgatott korábbi szerelméről, esküvője után lebukott - a következmény kiszámítható

1946. 
Vasárnap Mindszenti hercegprímás szentbeszédet tartott a budapesti Örökimádás-templomban. Hogy mi volt a szentbeszéd tartalma, nem tudhatjuk, tény azonban, hogy a hallgatóság egy része, hazafelé tartva, az országvesztő háborús bűnösöket éljenezte. A rendőrség kivonult, hogy megállapítsa, kik azok a Mindszenti-hívek, akik Szálasi Ferencet éljenzik, de mire kiértek, a tüntetőket a felháborodott utcai járókelők már szétverték. (Inflációs jelentés: a Szabad Föld ára két hét alatt 2000 pengőről 5000 pengőre változott.)

1956. 
Az olvasó kérdez: Hogyan szerezhetek 125 köbcentis Csepel motorkerékpárra vásárlási utalványt? A Szabad Föld válaszol: Motorkerékpárok vásárlásához semmiféle utalvány vagy egyéb nem szükséges. A csepeli gyárból a Megyei Műszaki és Vaskereskedelmi Vállalatokhoz szállítják a motorkerékpárokat, s amennyiben van raktáron, szabadon megvásárolhatja olvasónk is.

1966. 
A TASZSZ jelenti: 1966. február 3-án, csütörtökön, magyar idő szerint 19 óra 45 perc 30 másodperckor a Luna 9. automatikus űrállomás, amelyet január 31-én bocsátottak fel, simán leszállt a Hold felszínére, a Viharok tengere térségében, a Reiner és a Maria kráterektől nyugatra. Az űrállomással kifogástalan a rádió-összeköttetés. A Luna 9. történelmet csinált, amennyiben első ízben ereszkedett le simán ember készítette űrhajó a Holdra.

1976. 
Másfél éve nősültem, de mielőtt összeházasodtunk volna, kölcsönösen beszámoltunk egymásnak addigi életünkről. Én egyetlen dologról hallgattam, hogy néhány hónapig viszonyom volt egy utcánkban lakó fiatalasszonnyal. Ő akkoriban válni készült, de aztán rendeződött a viszonyuk, ezért én visszavonultam. Mióta ez kiderült, a feleségem mindennap veszekszik, hogy becsaptam őt, s követeli, hogy költözzünk el a környékről. Nem tudom, meddig kell még hallgatnom azért, ami akkor történt, amikor a nejemet még nem is ismertem?

1986. 
Izzanak a faszénégető boksák a Bükkben. Ősi mesterség ez arrafelé: az elmúlt évben 3900 tonna faszenet izzítottak. Ennek nagy része exportra kerül. A faszén készítéséhez főleg bükk- és gyertyánfát használnak. Nehéz munka ez: az izzó boksát éjjel-nappal őrizni kell. Most arra gondolnak, hogy a szétszórt boksákat egy helyre telepítik, faszénégető telepeket létesítenek, s a földkunyhókat fűthető lakókocsikra cserélik.

1996.  
Megdöbbentő, milyen disznóság történik a hízott sertés felvásárlásakor. Tavaly októberben 186 forintot adtak kilójáért, közben a táp árát 400 forinttal megemelték, az átvételi árat pedig 165 forintra leszállították. A földművelésügyi miniszter szerint a paraszt nem számolja a kiadásokat, csak dolgozik, mert a vérében van a munka szeretete. Higgye el, miniszter úr, hogy a munkaszeretetet is ki lehet ölni az emberből. Ki tudjuk számítani, mikor veszteséges a hizlalás, és ha veszteséges, akkor majd csak annyit hizlalunk, amennyi a családnak kell.

2006.
A Szerencs melletti Lebesbénye polgármestere idén már harmadszor lepte meg faluját falinaptárral. Az elsőben a felújított katolikus templom, a másodikban a község műemlék és új épületei szerepeltek. A mostaniban az 1720 lakosú település lakói kaptak főszerepet a naptár oldalain: csoportosan, portrészerűen vagy munkavégzés közben kapta őket lencsevégre a fotós. A siker óriási, máris utánnyomásra lesz szükség. Sőt már készülnek a jövő évi naptárra is: annak a témáját a lakóktól kapott fotókból állítják majd össze, amelyeken akár száz évvel korábbi családi események lesznek láthatók.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek