Hol ugatott először?

Tudósok először rajzolták meg a háziasított kutyák elterjedésének térképét. A világszerte gyűjtött minták alapján a tanulmány alapos genetikai bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a kutya Kelet-Ázsia déli régiójából származik.

Ország-világUjlaki Ágnes2016. 02. 04. csütörtök2016. 02. 04.

Kép: Screen print of man's first artist, circa 1925., Image: 29846177, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Illustration of Caveman Chiselling in Cave Wall by Walter Haskell Hinton
Screen print of man's first artist, circa 1925., Image: 29846177, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Az ember legjobb barátját Kelet-Ázsiában háziasították 33 ezer éve, a világban 15 ezer évvel később kezdett elterjedni. Ázsiából és Afrikából származó 58 kutyaféle – 12 szürke farkas, 27 kezdetleges ázsiai meg afrikai kutya és a világ 19 különböző kutyafajtája – génkészletét térképezték fel, és azt találták, hogy a délkelet-ázsiai kutyák genetikai változatossága sokkal nagyobb, mint más populációké.

A kínai tudományos akadémia kutatócsoportja két évet töltött genetikai minták gyűjtésével és összehasonlításával. Kutatásukkal először sikerült felrajzolni a háziasított kutya elterjedésének térképét. Mintegy 15 ezer évvel ezelőtt az ősi kutyák egy alcsoportja kezdett elterjedni a Közel-Keleten, Afrikában és Európában, Európába körülbelül tízezer évvel ezelőtt érkeztek. Az egyik nem ázsiai csoport visszavándorolt keletre, így a csak Ázsiában élőkkel keveredve egy sor vegyes populáció jött létre Észak-Kínában, mielőtt megindultak volna az emberrel együtt Amerikába. A szürke farkasról úgy tartják, több mint négyszáz kutyafajta közös felmenője, ám vitatják, hol, mikor és hogyan zajlott a háziasítása.

A tanulmány a kutya háziasításának történetét két szakaszban vázolja fel. Először vadon élő ősükből, a szürke farkasból tenyésztették ki az első háziasított kutyákat, majd a második szakaszban az első kutyák közül tovább válogattak, hogy képességeik és alakjuk alapján újabb fajtákat hozzanak létre. A kutatók jelenleg is folytatják a tanulmányt, igyekeznek pontosabban meghatározni a kutya háziasításának pontos helyét.

Ezek is érdekelhetnek