Ismerős vita fél évszázaddal ezelőtt: Petőfi itt született; tehát máshol nem születhetett...

Ezt írtuk... (február második hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 02. 16. kedd2016. 02. 16.
Ismerős vita fél évszázaddal ezelőtt: Petőfi itt született; tehát máshol nem születhetett...

1946. 
A harcok idején a disznómat egy beteg lóra cseréltem az oroszokkal. Közel négy hónapig ápoltam és gondoztam. A földosztással hat holdat kaptam, az igaerőre feltétlenül szükségem lett. Azonban egy jómódú kisgazda elvette tőlem a lovat, merthogy a gazdakönyvbe nincs bevezetve, s azelőtt sem tartottam lovat. Rajtam kívül még többen is mentettek meg a pusztulástól elhagyott állatokat. Ezek mind szegény emberek, akiknek eddig nem volt állatjuk, de ők is így jártak. Reméljük, hogy a Kisgazdapárt a rá hivatkozó embereket kisöpri soraiból, és segítségünkre lesz abban, hogy az elvett állatainkat mielőtt visszakapjuk.

1956. 
A nemzetközi sajtó jelenlétében nyitották meg a Csehszlovák Távirati Irodában a ballonkiállítást. A kiállítás bebizonyította, hogy milyen aljasságra képes a háborús gyújtogatók elvetemültsége. Az ott látható propagandaléggömbök nemcsak rendkívül robbanékonyak, súlyos sérülést okozva, amikor leesnek, hanem ezekre függesztik a „Szabad Csehszlovákia” cím alatt hazudozó, uszító és békétlenséget szító röplapok mázsáit is. Jó volt kilépni a kiállítás fojtott levegőjéből a szabad Prágába, oda, ahol éppen a Varsói Szerződés vezetői tanácskoztak az európai békéről.

1966. 
A szentesi levéltárban talált irat, amelyben Petrovicsék hentesinasa azt vallja, hogy Petőfi mégsem Kiskőrösön, hanem Kiskunfélegyházán született, ismét felkavarta az örök vitát. A félegyháziak örülnek, az ottani Petőfi téesz elnöke azt mondja, ha az új dokumentum igaz lesz, másodszor is névadót tart a téesz, úgy lesz a szövetkezet igazán Petőfi. A kiskőrösiek röviden foglalják össze véleményüket: 1. itt született, 2. tehát máshol nem születhetett. Hazafelé felveszünk egy stoppos öregembert. Ő meg azt mondja: a nagyapámtól tudom, hogy Petőfit Szabadszálláson hozta világra az édesanyja…

1976. 
Az új KRESZ kiemelten foglalkozik a kerékpárosokkal. Megtiltja például, hogy kaszát, kapát, gereblyét és egyéb veszélyes tárgyakat szállítsanak biciklin. És korlátozza a személyszállítást is: mostantól csak a 18. évüket betöltött felnőttek szállíthatnak 10 éven aluli gyereket, de csakis megfelelő pótülésben; a kerékpár vázán, kormányán vagy a csomagtartóján utazni a jövőben tilos.

1986. 
A gazdasági szabályozók szigorodásával veszélybe került az élsportolók bújtatott foglalkoztatási rendszere, az úgynevezett sportállás. Biztos, hogy a sportágak egy részében, különösen, ha élsportolóról van szó, valóban elképzelhetetlen a napi egyszeri edzés. Vagyis reális volt, hogy bőkezű vállalatok tartsák el a munka helyett edzésre, versenyre járó válogatottjaikat. Miközben a dán kézilabdázók, a norvég kajakosok, a portugál atléták munkaidejüket letöltve mennek edzésre, a versenyekre szabadságot kérnek, és mégis érmet szerezve verik a „profi” mezőnyt.

1996.  
A rádióban hallottam, hogy szobrot állítanak Antall József miniszterelnöknek. Bizonyára lesznek, akik méltatlankodnak, mások meg örülnek. Ha majd a szobor előtt elmegy egy milliárdossá vált ember, elmondhatja a fiának, látod, ennek az embernek köszönhetjük a gazdagságunkat. Ha meg egy olyan megy arra, akinek szétverték a munkahelyét, kivették szájából a kenyeret, elmondhatja ő is: neki köszönhetjük, hogy szegények lettünk.

2006. 
Itt a báli szezon – érdemes néhány szóban átvenni a báli illemtant is. Például. Még ebben a modern világban sem illik szingli nőnek egyedül bálba menni. A ruházat mindkét nem számára legyen elegáns, a férfiak nem vehetik le a zakójukat. Az első táncot mindenki a párjával táncolja. A tánc befejezése mindig a hölgy döntése, ha ezt a férfi teszi, az a nő számára bántó.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek