Jogi esetek: Átnyúló fenyőágak

Régen foglalkoztunk szomszédjoggal a jogi esetekben, most egy olvasónk kérésére tesszük. Mivel az átnyúló faágak ügye nagyon ritkán jut el a bíróságra, ezért kivételesen nem egy lezárt jogvita ítéletét ismertetjük, hanem azt, hogy mit mondanak erről a jogszabályok.

Ország-világDr. Tanács Gábor2016. 02. 04. csütörtök2016. 02. 04.
Jogi esetek: Átnyúló fenyőágak

Olvasónk meg szeretne venni egy telket, ahol fényigényes zöldségféléket termesztene, csakhogy a szomszéd huszonöt méter hosszan végigültette a saját telke szélét fenyőfákkal, amelyek most 6-8 méter magasak, és 2-3 méter mélyen átlógnak a kiszemelt telekre. Ráadásul a két ingatlan fekvése miatt a fenyők a délelőtti órákban árnyékolják az illető telket. Olvasónk azt kérdezi, hogy amennyiben megvenné, akkor tehet- e ez ellen valamit, például levághatja- e önhatalmúlag az átnyúló ágat és gyökérzetet.

A szomszédjogok egy részét az új Ptk. készítésekor „kiszervezték” a polgárjogi törvényből egy külön szomszédjogiba.

Ez annyit ír az átlógó ágakról, hogy „az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el”. Vagyis az első kérdés, hogy a rendeltetésszerű használatot akadályozza- e az átnyúló ág. A jelen esetben ez valószínűnek tűnik. Ezután viszont meg kell kérni a szomszédot, hogy segítsen megoldani a problémát, vagyis vágja le az ágat. Ha ezt nem teszi, akkor vághatjuk le mi magunk. Ilyen esetben valószínűleg érdemes szakemberhez fordulni, mert ha kivágjuk a fa gyökerét, ezért az kidől és kárt okoz – mi felelünk érte. Ugyanez a helyzet, ha az ágak eltávolítása miatt a fa egyensúlya megbomlik.

De mi van az árnyékolással? Az általános szomszédjog a szomszéd szükségtelen zavarását tiltja. Itt a fenyőfák nyilvánvalóan zavaróak a jövendő szomszéd számára, akinek kézzelfogható kára is származik ebből – míg a másik oldalon a fenyők csak esztétikai értéket képviselnek, tehát a zavarást nevezhetjük szükségtelennek.

Ugyanakkor a fák eltávolítása valószínűleg olyan nagy költséggel járna, amely a beárnyékolt területsáv sokévnyi termésével ér fel. Meggyőződésünk, hogy ebben az esetben is jobb lenne megegyezni a szomszéddal, aki fizethetne valamennyit a beárnyékolt területért.

Vagy – ahogy olvasónk is felveti levelében – eleve meg se venni egy olyan ingatlant, amivel szomszédvitából is előre bevásárol a vevő. Nem véletlen ugyanis, hogy az ilyen ügyek nem jutnak el a bíróságra – egy szomszédjogi pernek a hozadéka kevés, de a költsége sok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek