Kukoricázzanak velük!

TALÁN OLCSÓBBAN juthatnak élelmiszerhez a gluténérzékenyek, miután beindul a termelés a monostorpályi gyárban.

Ország-világBalogh Géza2016. 02. 16. kedd2016. 02. 16.
Kukoricázzanak velük!

Ahányan vagyunk, annyiféle ételt szeretünk. Az egyik a halat, a másik a rizst, a harmadik a csirkét, a negyedik a zöldséget – de a legtöbben talán a búzalisztből készült étkeket. Vannak azonban köztünk sokan, akik soha az életben nem ehetnek azokból szabadon egy jóízűt, mert betegek lesznek tőle. Lisztérzékenyek, akiknek messzire kerülniük kell a búzából, rozsból, árpából, zabból készült ételeket.

Ám ez korántsem jelenti azt, hogy távol kell tartaniuk magukat a finom falatoktól – a búzaliszt kukoricaliszttel is helyettesíthető.

Igaz, a háziasszonynak kicsit leleményesebbnek kell lennie, ha az utóbbiból akar köretet varázsolni a tejfeles csirke mellé, és az élelmiszerboltok polcain is sokkal többet kell kutakodnia, hogy rátaláljon a gluténmentes lisztre vagy az abból készült tésztákra. Pár hónapja azonban sokat javult a helyzet, Monostorpályiban munkába állt a Civita Food Kft. gluténmentes tésztákat készítő üzeme.

A Debrecen közeli falu határában megépült 2200 négyzetméteres üzemcsarnok Magyarország első ipari méretű gluténmentestészta- gyára, ahol a környéken megtermelt, garantáltan egészséges és GMO-mentes kukorica lisztjét dolgozzák fel. Maga a tésztagyári fejlesztés a technológiával együtt 1,2 milliárd forintba került, ennek az összegnek a kétharmada uniós támogatás.

A tésztagyár azonban csak egyik pillére a családi vállalkozásnak: az anyacég, az Agri- Corn Kft. jó húsz éve foglalkozik kukoricafeldolgozással.

Évente mintegy negyvenezer tonna tengerit hasznosítanak, több mint négyezer hektár termését vásárolják és dolgozzák fel. A cég tulajdonosai egy régi téesztelepen rendezkedtek be annak idején, de abból mára már csupán egyetlen kis épületecske maradt. Az elmúlt hét-nyolc évben új tárolókat, szárítót és új malmot építettek, a régi malomépület átalakításával pedig kukoricaolaj- üzemet is létesítettek.

A tengeriszemekből sajtolt olaj kellemes illatát már messziről érzi az ember, aki nem is igen állja meg, hogy meg ne kóstolja a súlyos présgépek pofáiból kicsorduló aranysárga „nedűt”. Igaz, csak egy ujjbegynyit nyal, de az is elegendő, hogy meggyőzze, legközelebb ilyen olajjal ízesítse a túrós puliszkáját.

A vállalkozás huszonöt-harminc embernek ad munkát, legújabb üzemük, a tésztagyár tizenkét főt foglalkoztat. A Debreceni Egyetemmel együttműködve alakították ki a termékcsaládot meg a gyártástechnológia egyes elemeit, és piackutatást is végeztek ezekre a termékekre vonatkozóan.

– Az eddigi tapasztalatok szerint a 100%-ban kukoricából készült tésztákra mind nagyobb az igény mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon – mondja Vaszkó Gábor, a cég ügyvezetője, aki végigvezet bennünket a három üzemen. – A regisztrált lisztérzékenyek száma ugyanis a legutóbbi felmérés szerint Európában eléri a lakosság 2%-át, és Magyarországon is legkevesebb kétszázezer embert érint e baj. Hatalmas szám, s a tapasztalatok azt mutatják, ez a valóságban még nagyobb is, hiszen sokan nem is tudják, miért küszködnek emésztési rendellenességekkel. Pedig a gluténérzékenységgel is teljes életet lehet élni, csak meg kell találni az egészséges élelmiszert.

Eddig azt jobbára a külföldről származott élelmiszerek között kellett keresgélniük, mostantól a hazai termékeket kínáló polcokon ismegtalálják azt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek