Nézőpont kérdése - Újabb hadszíntér nyílt az orosz–ukrán kapcsolatokban

Újabb hadszíntér nyílt a békésnek amúgy sem nevezhető orosz–ukrán kapcsolatokban. Ezúttal pénzügyeken kaptak hajba. A jelenlegi ukrán kormány bejelentette: nem kívánja visszafizetni azt a hitelt, amelynek határideje 2015 decemberében járt le.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Nézőpont kérdése - Újabb hadszíntér nyílt az orosz–ukrán kapcsolatokban

Az ötlet, mondhatni, az utcán hevert: a világ egyik legkorruptabb országának számító Ukrajna azzal a váddal perli be Oroszországot, hogy a kölcsön valójában kenőpénz, amellyel Vlagyimir Putyin államfő megvesztegette a volt ukrán elnököt.

Az orosz államfő 2013 végén az orosz kormány nevében hárommilliárd dollár hitelt ajánlott fel Viktor Janukovicsnak, aki országa nevében el is fogadta a kölcsönt. Petro Porosenko ukrán elnök többször elmondta, hogy kenőpénznek tekinti az államközi hitelt, amellyel Putyin rábírta Janukovicsot, hogy álljon el az ukrán–EU társulási szerződés aláírásától. Ez 2013 őszén történt, válaszul az Európa-barát ukránok tömegtüntetéseket kezdtek Kijevben, amelyek eredményeként 2014 elején Janukovics távozni kényszerült a hatalomból.

Néhány nappal korábban az orosz kormány nyújtott be keresetet a londoni legfelsőbb bíróságon azzal a váddal, hogy az ukrán állam fizetésképtelenné vált, ugyanis nem fizette vissza az érintett hárommilliárd dollárnyi eurókötvényét. Putyin korábban azt az általa nagyvonalúnak tekintett ajánlatot tette, hogy 2016-tól kezdődően három éven át egy-egy-egy milliárd eurót törlesszenek, mégpedig úgy, hogy az USA és/vagy az IMF garanciát vállal az orosz kölcsön visszafizetésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek