Versenyfutás a Fehér Házért - Ki lesz a nyerő?

Folytatódik az amerikai elnökaspiránsok harca. A február második keddjén induló szuperkeddek első állomása az előrejelzések szempontjából is fontos New Hampshire volt.

Ország-világMarkos Mária2016. 02. 12. péntek2016. 02. 12.
Versenyfutás a Fehér Házért - Ki lesz a nyerő?

Száz éve már, hogy New Hampshire az első előválasztás színhelye, és ugyanilyen régi hagyomány, hogy a legelső voksokat Dixville Notchban lehet leadni, már éjféltől. Bár a szuperkedd eredményeiről lapzártánkig nem érkeztek hírek, a hagyomány szerint a kanadai határ melletti hegyi falura, Dixville Notchra érdemes odafigyelni, ugyanis állítólag aki ott győz, az lesz a pártja elnökjelöltje is.

A választókörzetben összesen kilenc regisztrált szavazó adta le a voksát, akik helyi idő szerint éjfélkor már mind ott álltak a szavazóhelyiségnél, éjfél után pár perccel pedig már be is fejeződött a voksolás.

Bernie Sanders vermonti szenátor, demokrata elnökjelöltaspiráns négy vokssal, a republikánus John Kasich, Ohio kormányzója pedig három vokssal megnyerte a választást. Legfőbb riválisaik közül Hillary Clinton, a demokraták között induló volt külügyminiszter egyetlen voksot sem kapott, a republikánusoknál szereplő Donald Trump üzletemberre pedig ketten szavaztak.

Éjfél utáni első nyilatkozatában John Kasich a Fox televíziónak azt nyilatkozta, hogy nagyon megtisztelő az eredmény, és nagyon sokatmondó is. Negyven éve nem kísérte ekkora érdeklődés az előválasztást, és általában az elnökjelölt- választás folyamatát, mint most – fogalmazott Kasich.



Hétfőn Iowában jelölőgyűlést tartottak, ott Hillary Clinton mindössze pár tizedponttal győzte le Bernie Sanders vermonti szenátort. A Demokrata Párt tisztségviselői ezért a jelölőgyűlések eredményeinek átvizsgálása mellett döntöttek.


Az Egyesült Államok egykori, első női külügyminisztere, Madeleine Albright is bevetette magát az előválasztási küzdelmekbe. Szombaton Concord városában azzal buzdította a fiatal nőket a Clinton melletti voksolásra, hogy „azokat a nőket, akik nem segítik nőtársaikat, külön hely várja a pokolban”.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek