Szívbaj ellen tangó

„HA VALAMI NEM SIKERÜL, ne keseredj el…” – éneklik a betegek az egri kórház kardiológiáján. Noha az ambulancia nem éppen szokványos koncerthelyszín, ám a Csík Zenekar muzsikusa, Szabó Attila vállalta, hogy közreműködik a zeneterápiában. A szív a ritmusra hangolódik…

Ország-világPalágyi Edit2016. 03. 16. szerda2016. 03. 16.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Szívbaj ellen tangó Fotó: Gal Gabor +36303330726

– Egyes betegségeket nem lehet csak gyógyszerrel kezelni. A zene, a tánc, az irodalom, az ősi mítoszok mind hasznunkra lehetnek a gyógyításban. A kardiológiai betegeknek is kell valami többlet. A zene mélyebb rétegeket szólít meg az ember pszichéjében, hozzáférhetővé teszi a testet és a lelket is. Alázatosnak kell lennünk nekünk, orvosoknak, van ugyanis, ami többet mond a szónál – magyarázza dr. Moretti Magdolna pszichiáter főorvos, aki tavaly ősz óta vezeti az egri zeneterápiát.

Bár ez nálunk szokatlan egy kórházban, az aktív terápiának külföldön már komoly hagyománya van. A muzsika jótékony hatással lehet a vérnyomásra, a szívritmusra. A zeneterápia a tapasztalatok szerint más osztályokon, így az onkológián, az intenzíven is sikerrel alkalmazható, s a pszichiátrián is tervezik, hogy élnek vele.

– Édesapám fiatalon halt meg szívbetegségben, amikor egészen kicsi voltam. Ezért mondtam szívesen igent, amikor a főorvosnő felkért. Szó szerint szívügyem, hogy segítsek – magyarázza Szabó Attila, a Csík zenekar Kossuth-díjas zenésze. Úgy gondolja, ha a közönsége megtiszteli azzal, hogy kíváncsi rá, neki is kutya kötelessége ezt viszonozni. Így hát minden második héten eljöna kórházba, és előveszi a gitárját, valamint azokat a hatvanas-hetvenes évekből származó dalokat, melyek a betegeket feldobják, felidézve a fiatalságukat. A zenész, aki csaknem két évtizedig tanári hivatásának is élt, számtalanszor megtapasztalta, hogy a zene rezgése milyen nagy hatást gyakorol az emberre…

– Húzzuk ki magunkat, próbáljunk egy négyes légzőgyakorlatot! Nyissuk ki a szánkat, túl halkak vagyunk – kezdik a foglalkozást. S mindjárt énekelhetik együtt a jól ismert Koncz Zsuzsa-számot: „Jól van, ne sírj, kedvesem!” Később jöhet egy ritmusos vers is. „Miért is menjek Tangerbe – fulladni a tengerbe / Gyötörjön a zsába nyirkos Kambodzsába?!” – mondogatják aztán kórusban Tamkó Sirató Károly költeményét. Tengereczki Pál mindenkit megmosolyogtat – ki mondta, hogy ez csak gyerekeknek való?

A zeneterápiás foglalkozáson az Egri Szív Egyesület tagjai vesznek részt, zömében hölgyek: akad, aki infarktuson vagy műtéten esett át, mások szívritmuszavarral küszködtek. Ez is bizonyítja, hogy a menopauza közeledtével a nők esélye megnő a szívproblémákra. A hatvan tagot számláló egyesületben akad két újszíves is. Rendszeresen részt vesznek a gyógytornán, s a zene jótékony hatására is esküsznek. Nem csupán feldobja őket, de bebizonyosodott, hogy akár a pulzust is csökkenti. Ha a terápia után megszámolják a szívverésüket, percenként öt-tízzel is kevesebb lehet. Ezért akad olyan beteg, aki otthon már előszedte a régi lemezeket, szorgalmasan hallgatja, sőt a tánc sem kizárt.

Lám, nem hiába tartotta a réges-régi sláger: „Szívbajok ellen, kisasszony, szedjen tangót!”

Ezek is érdekelhetnek