Bűnről bűnre: Nyugi, csak egy betörés

Kíváncsi vagyok, a bíróság enyhítő körülményként értékeli-e a kecskeméti betörő jó modorát? Ha igen, úgy megérhetjük, hogy a rosszban sántikálók nyakkendőben, vasalt nadrágban indulnak bűnözői bevetésükre. Egy kecskeméti ház lakói éjfél után erőszakos dörömbölésre ébredtek, mintha valaki a földszinten a késői órában kérne bebocsátást.

Ország-világPalágyi Béla2016. 04. 19. kedd2016. 04. 19.
Bűnről bűnre: Nyugi, csak egy betörés

A ház asszonya és a lánya az emeleti teraszról kémleltek lefelé az éjszakába, villanyt gyújtani ugyanis nem tudtak, mivel az ismeretlen erőszakoskodó lekapcsolta a villanyórát és a sötétben rugdalta az üvegajtót. Amikor a férfi a halálra vált nőket észrevette, felkiáltott nekik, hogy semmi baj, csak betöri az ajtót, szétnéz odabenn, és elvisz ezt-azt, de a bent lévőknek semmi baja nem esik! Így is tett: hatalmas csörrenés jelezte, hogy az üvegajtó engedett, aztán emberünk táskákat, laptopot pakolt magának, majd különösebb sietség nélkül távozott.

A háziak eközben hívták a rendőrséget – szerencse, hogy a telefon az emeleten volt –, így két rendőrautó is a helyszínre robogott. A járőrök a még mindig remegő károsultaktól megtudták, milyen irányba menekült a betörő. Az autók párhuzamos utcákon robogtak a tolvaj nyomában, s alig telt el tíz perc, amikor a lámpák fénypásztájában feltűnt egy rohanó alak, aki futás közben sminkkészletet, kulcscsomókat, majd táskákat dobált el. Végül eltűnt az autók számára járhatatlan egyik utcában, ahol a rendőröknek is fel kellett húzni a nyúlcipőt.

Az egyenruhások az éjszakai kalandtúrán is jól vizsgáztak: alig tíz perc elteltével nyakon csípték a helybeli Sz. Istvánt, aki nem is próbált kertelni, már a helyszínen beismerte a betörést. Nehéz is lett volna tagadnia, mivel a zsebéből előkerültek a háziak tárcái, bankkártyái.

Miként a betörő stílusa, úgy tettének magyarázata sem mindennapi.

Elmondta, hogy már korábban kinézte magának a szemmel láthatóan jómódú emberek lakta házat, s döntött a betörésről. A stratégiája az volt, hogy akkor sem tesz le a tervéről, ha észreveszik a fosztogatási szándékát. Ám nehogy valamilyen felzaklató mellékkörülmény eltérítse a szándékától, nyugtatót vett be – talán ezzel is magyarázható a ház lakóival szembeni választékos modora. Hogy a villanyt kikapcsolta?

Ezt is azért tette, hogy az alvókat megnyugtassa – no meg némi időt nyerjen a meneküléshez. Ám a tervbe hiba csúszott, a rendőrök hamar a helyszínre értek, és helyismeretből sem vizsgáztak rosszul.

Sz. István számláján dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége szerepel, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatását.

Talán, ha a nyugtató helyett teljesítménynövelő doppingszert vesz be, megnyerhette volna a rendőrökkel vívott futóversenyt…

Ezek is érdekelhetnek