Elmagyarázó - Változó hitelezés

Májustól lazul a hitelfék, ami egyes bankok szerint pozitívan hat majd a hitelezésre. A Magyar Nemzeti Bank közzétette a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) vonatkozó rendelet módosítását.

Ország-világMunkatársunktól2016. 04. 23. szombat2016. 04. 23.
Elmagyarázó - Változó hitelezés

- Az egyik legfontosabb változás, hogy a legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a havi törlesztőrészleteket csak 85 százalékos súllyal kell majd beszámítani az adósságszolgálatba.

- 200-ról 300 ezer forintra nő az a maximális hitelösszeg, amelynél nem kell vizsgálni a jövedelmet. Emellett bizonyos korlátok között az ügyfél kérésére is lehet emelni a hitelkeretet jövedelemigazolás nélkül.

- A tavaly év elején életbe léptetett JTM-rendelet azt mondja ki, hogy forintalapú hitelek esetében a havi törlesztőrészletek összege 400 ezer forint alatti jövedelemkategóriában nem haladhatja meg az adós igazolt jövedelmének a felét, fölötte pedig a 60 százalékát.

- A hitelközvetítők szerint leginkább azokat érintette hátrányosan a JTM-rendelet, akik többféle hitelt is felvettek az elmúlt években, adósságspirálba kerültek, amelyből adósságrendező hitellel szerettek volna kikeveredni. Utóbbinak két típusa van, az egyiknél egyetlen jelzálog-fedezetű hitellel váltják ki az összes tartozást, aki ilyet választ, annál a hitelfékrendeletnek többnyire nincs hatása.

- Aki viszont nem tud jelzálogfedezetet felajánlani, mert például volt már egy lakáshitele magas hitelfedezet-aránnyal, mégis szeretné egy alacsonyabb kamatú fedezetlen hitelre átváltani a különféle hitelkártyákon vagy többféle személyi hitelben felhalmozódott tartozását, az könnyen azzal szembesülhet, hogy a lakáshitel- törlesztése mellett megmaradt jövedelme kevés már az új hitelhez.

Forrás: vg.hu

Ezek is érdekelhetnek