Hit és cselekvés

A Bükk alján van egy falu, Nekézseny, / Ott fekszik a Strázsahegynek tövében… – énekelte Csorba Ilona színművésznő, Nekézseny szülötte a településünk fennállásának 600. évfordulóján rendezett faluköszöntő ünnepségen. Községünk Borsod- Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, Ózdhoz közel, a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén, a Csernely- patak mentén fekszik, s először Nekesen formában említi egy oklevél. Eredetileg a Rátold nemzetség birtoka volt, az 1600-as évek végén azonban sajnos elpusztult faluként jegyezték.

Ország-világOlvasói levél2016. 04. 15. péntek2016. 04. 15.

Kép:

Hit és cselekvés

Elődeink korán megismerkedtek a reformációval, hitük sok nehézségen átsegítette őket. A középkori kőtemplomot egy fatemplom követte, majd a XIX. század elején felépült a mai templomunk, melynek az alapkövét József nádor felesége, Hermina hercegasszony rakta le. Valószínű, hogy már a középkorban bányászták és feldolgozták az itteni vasércet. A település lakói a XIX. század végétől a mezőgazdasági munkák mellett kétlaki életmódot folytattak, bányában, vasgyárban dolgoztak. A XX. század elején csaknem ezren lakták, volt szülésznő, a gyerekek a református elemi népiskolában tanultak. 

A falut régtől fogva élénk közösségi élet jellemezte. Szeleczky Zita, kedves színművésznőnk, aki családja körében, a temetőnkben alussza örök álmát, így fogalmazott: „Csak hit van és cselekvés!” Ezt a gondolatot választottuk küldetésnyilatkozatunk mottójául.

A 600 éves évforduló alkalmából emlékművet állítottunk. „Évszázadok a Bükki Hegyháton – Fejezetek Nekézseny történetéből, 1415–2015” címmel megjelentettük falunk szülötte, Bánfalvi László könyvét. A sajnos immár üres iskolaépületünket – állandó kiállításokkal és bemutatókkal – helyi múzeummá, a Hagyományok Házává alakítottuk át. 

A múlt év őszén emlékezetes ünnepi műsort rendeztünk nekézsenyi vagy ide kötődő előadókkal, szereplőkkel. Nagy sikert aratott a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör, a helyi Napraforgó Óvoda gyermekei és mindenki, aki a színpadra lépett. Volt totójáték Nekézsenyről, láthattuk az Együtt Nekézsenyért Egyesület „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…” című filmjét, a Vendégváró Fogadóban és a Látványkonyhában minden jelen lévő megízlelhette ételeinket, süteményeinket, a remek hangulatról pedig a hajnalig tartó mulatságban az Agyagbanda gondoskodott. 

Fél évvel az ünnepi események után is jólesik emlékezni ezekre a napokra. És szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt hegyekkel körülölelt, szépséges falunkba!


Uj-Tózsa Csabáné
Nekézseny

Ezek is érdekelhetnek