Kapunyitási pánik

Mindenkit meglepett a kormány hétfői bejelentésével: alig több mint egy évvel a bevezetése után eltörli a vasárnapi boltzárat. A döntést kedden az Országgyűlésben megszavazták, így akár már e hét utolsó napján is lehet vásárolni. A boltok kinyitása – csakúgy, mint bezárása – nem okozott osztatlan sikert.

Ország-világHardi Judit2016. 04. 15. péntek2016. 04. 15.
Kapunyitási pánik

Meghallgatták az emberek véleményét, ezért döntöttek az egy évvel ezelőtti intézkedés visszavonásáról – több kormánypárti politikus is ezzel magyarázta lépésüket.

A Népszabadság információi szerint azonban már régóta szó van a vasárnapi boltzár enyhítéséről vagy eltörléséről, az i-re a pontot pedig állítólag az tette fel, hogy az MSZP lehetőséghez jutott, hogy népszavazást tartsanak a kérdésről.

A Fidesz pedig nem engedhetett meg magának egy esetleges kudarcot, inkább maguk vonultak vissza. Ahogy Rogán Antal miniszter kifejtette, egy számukra sokkal fontosabb kérdésre, a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazásra koncentrálnak inkább.

A döntés többeket meglepett – például a kisebbik kormánypártot, a vasárnapi boltzárat kezdeményező KDNP-t, akik tartózkodtak a keddi szavazáson. A kereskedelmi szektor mindennapjait is megkavarhatja a döntés, hiszen mostanra már mindenki átállt az új rendszerre, a visszaállás pedig nem biztos, hogy egyszerű és gyors lesz.

A kormány nem egyeztetett a szakszervezetekkel sem, amit többek között a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is hiányol. Problémásnak tartják, hogy csak politikai megfontolásból hozott döntést a kormány, illetve komoly munkaerőhiánnyal is küzd a szektor, így egyelőre nem tudják, kikkel fogják betölteni a vasárnapi munkaköröket. Sztrájkot tervez a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Bubenkó Csaba elnök – aki mindvégig kiállt a boltzár mellett – az Index hírportálnak úgy nyilatkozott: megdöbbentette őket a döntés, ezért gondolkodnak a demonstráción is, bár belátta, hogy nem tudnak olyan gyorsan ilyen méretű eseményt gründolni, mielőtt a kormány megszavazná a törvényt.

Az utca embere is vegyes érzelmekkel fogadta a dolgot, bár többen örültek a döntésnek. Mindez nem meglepő, hiszen több közvélemény-kutatás is azt mutatta, a lakosságnem szereti a vasárnapi boltzárat, nyűgnek érzik, hogy törvényileg szabályozzák, mikor vásárolhatnak.


A vasárnapi boltzár nem váltotta be a hozzá fűzött előzetes várakozásokat.
Leginkább a kisebb boltok jártak rosszul, a multikat nem érintette annyira a hatnapos hét: sőt még növelni is tudták bevételeiket. A kiskereskedelmi szektor ugyan valóban bővült (7 százalékkal nőtt a forgalom), de a boltok 5 százaléka eltűnt – derül ki a Nielsen közvélemény-kutató cég legfrissebb adataiból.

Ezek is érdekelhetnek