Kishantos ismét nyert

MINDEN EDDIGINÉL jelentősebb pert nyert a napokban a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ: immár a Kúria is kimondta, hogy a biogazdálkodásra szakosodott cég ellen törvénytelenséget követett el a Nemzeti Földalapkezelő (NFA).

Ország-világHardi Péter2016. 04. 22. péntek2016. 04. 22.

Kép: Kishantos ökogazdaság elvesztett földbérleti jog földügyek foldugyek mutyi átadás-átvétel NFA képviselői mezőgazdaság mezögazdaság 2013.11.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Kishantos ismét nyert
Kishantos ökogazdaság elvesztett földbérleti jog földügyek foldugyek mutyi átadás-átvétel NFA képviselői mezőgazdaság mezögazdaság 2013.11.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A történet még 2013-ra nyúlik vissza, amikor is az NFA pályázatot írt ki a kishantosiak által művelt földekre, nyilatkozta lapunknak Ács Sándorné ügyvezető. Már ennek a módja is törvénysértő volt, hiszen nem szerepelt a kiírás feltételei között, hogy az összesen 452 hektárnyi területen a nyertes bérlőknek folytatniuk kell a biogazdálkodást. A 27 hektárra pályázó Mező Vidék Bt. viszont még az NFA által könnyített feltételeknek sem felelt meg: a jogszabály szerint bevételei több mint felének a mezőgazdaságból kellett volna származnia – ám ilyesmire a társaságnak a cégnyilvántartás szerint még csak jogosultsága sem volt –, jóllehet, már 2004-ben megalakult. A nyilvánvaló törvénysértés ellen a kishantosiak tavaly nyáron a bíróságon kerestek – és kaptak – jogorvoslatot másodfokon is. A Mező Vidék Bt. ebbe nem nyugodott bele, s a Kúriához fordult – eredménytelenül.

Ács Sándorné felvetette az ügyben Fazekas Sándor miniszter felelősségét is, akinek kezdettől fogva jelezték a törvénysértést, s aki ennek ellenére mégsem indított vizsgálatot. Ezért a tárcavezetőnek Ácsné szerint meg kellene válnia a tisztségétől. Elgondolkodtató az is, hogy a Mező Vidék Bt. beltagja az a Vízi Dániel, aki L. Simon László nyilatkozata szerint az államtitkár cégeinek is írt pályázatokat.

Végül kérdés, miként lehetséges, hogy a kishantosi gazdaság földjeit időközben az állam eladta – miközben azok per alatt vannak, ezért a jogszabályok szerint forgalomképtelenek. Minderre a későbbi perek ítéletei fognak választ adni, mondotta Ács Sándorné – hasonlóan a mostani kúriai döntéshez, amely reményt adhat a gazdáknak: kellő kitartás esetén igenis érvényesíthető a jogállamiság Magyarországon.

Ezek is érdekelhetnek