Mit visz a kishajó?

Levelet írt Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete a szervezet Biztonsági Tanácsának (BT). Nem kevesebbet állít e levélben, mint hogy bizonyítékai vannak arról: Törökország szponzorálja az Iszlám Állam Szíriában tevékenykedő harcosait.

Ország-világ (farkas)2016. 04. 08. péntek2016. 04. 08.
Mit visz a kishajó?

Számokat is emleget Csurkin: tudomása szerint mintegy 1,9 millió dollár értékben csempésztek Törökországból robbanóanyagokat és ipari vegyszereket a szélsőségeseknek, valamint különböző fegyvereket. Ami pedig még nagyobb aggodalomra ad(hat) okot: információi szerint mindezt a török titkosszolgálat (MIT) szervezte meg különféle cégeken és civil szervezeteken keresztül.

A levélben meglehetősen részletesen sorolja a fegyvertételeket. A listán szerepel lőszer a TOW tankelhárító rakétarendszerekhez, nagy mennyiségű vállról indítható rakéta, akna- és kézigránátok és kommunikációs eszközök is. Ezek nyilván szemet szúrnak, ezért kevesebbet szállítottak Szíriába, mint vegyszerekből. A kemikáliák listája is érdekes. E szerint a terroristákat a MIT hozzájuttatta 2500 tonna ammónium-nitráthoz, 456 tonna kálium-nitráthoz, 75 tonna alumíniumporhoz, mintegy 30 tonna glicerinhez és 110 tonna salétromsavhoz. Csak az utóbbi kettőt összevegyítve majd’ 65–70 ezer kilogramm nitroglicerin gyártható, még tökéletlen hatásfok mellett is – egy Kaposvár nagyságú városban mindenkinek jutna egy kiló… Képzeljük el, mire elég ez! Csurkin három civil szervezetet nevezett meg csempészként, amelyek 7500 gépkocsinyi rakományt szállítottak Szíriába a szélsőségeseknek. Valamint két, Șanliurfa városában székelő céget – ez utóbbiak állítólag a várostól 80 kilométerre folyó Eufráteszen úsztatták le az értékes rakományokat az IS által ellenőrzött szír területre.

Ezek nagyon súlyos és persze nehezen bizonyítható állítások. Törökország egyik ENSZ melletti szóvivője egyenesen azt állította, hogy mindez nem más, mint „próbálkozás a Szíriában az Orosz Föderáció katonai műveletei okozta civil áldozatok, káosz és pusztítás eltakarására”.

Oroszország a BT-t már több ízben megpróbálta rávenni Törökország „megzabolázására”, ám mindeddig sikertelenül – Szíriában a törökök, enyhe túlzással, azt csinálnak, amit akarnak. Talán ezután kevésbé.

Ezek is érdekelhetnek