Munkabérrel kapcsolatos jogsértések - vasárnap is dolgoztatnak, de nem fizetik ki az ellenértékét

Munkáról fehéren-feketén - A munkaügyi hatóság tavaly 17 375 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 69 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket – derült ki az NHM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből.

Ország-világBiczó Henriett2016. 04. 12. kedd2016. 04. 12.

Kép: munkaügyi ellenőrzés eger munkáltató kiskönyv munkavállaló hatóság csalás adó 2010 05 03 Fotó: Kállai Márton

Munkabérrel kapcsolatos jogsértések - vasárnap is dolgoztatnak, de nem fizetik ki az ellenértékét
munkaügyi ellenőrzés eger munkáltató kiskönyv munkavállaló hatóság csalás adó 2010 05 03 Fotó: Kállai Márton

A főbb munkaügyi jogsértések 15 százaléka munkaszerződés és bejelentés nélküli szabálytalanság volt, vagyis feketefoglalkoztatás.

Ez 10 659 főt érintett 2015-ben, ami nagyságrendileg megegyezik a 2014-es adatokkal. A leginkább érintett ágazatok egyike továbbra is az építőipar. A jelentés külön kiemelte, hogy az építőipari vállalkozások az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalók 78 százalékát foglalkoztatják szabálytalanul.

A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések jellemzően a kereskedelem, a vendéglátás és a feldolgozóipar (beleértve a gépipart is), valamint a személyés vagyonvédelem területén foglalkoztatott munkavállalókat érintették a leginkább.

A munkabérrel kapcsolatos jogsértések (a kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum szabályainak megsértése, a határidőben történő bérkifizetéssel összefüggésben megállapított jogsértés, az írásba foglalt és visszaellenőrizhető tartalmú bérelszámolás biztosításával kapcsolatos hiányosságok) mértékét jól mutatja, hogy az összes főbb szabálytalansággal érintett foglalkoztatott csaknem ötödét érintették.

Ezen belül a legjelentősebb a munkabér védelmére, illetve a pótlékokra vonatkozó szabályok megszegése volt, azon belül is jelentős számú munkavállaló szenvedte el a vasárnapi munkavégzés ellentételezésének elmaradását.