Államosított iskolák? Mi az, amit elképzelhetetlennek tart a lapunknak nyilatkozó polgármester?

Igaza van Gémesi Györgynek, a Magyar Önkormányzati Szövetség elnökének: elfogadhatatlan, hogy már szinte mindenki működtethet iskolát, csak az önkormányzatok nem, reagált Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere arra a hírre, amely szerint nem kizárt az iskolák államosítása.

Ország-világHardi Péter2016. 05. 16. hétfő2016. 05. 16.

Kép: Budapeti Fazekas Mihály Általános iskola és gimnázium iskola tanár diák tanuló 2012.11.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Államosított iskolák? Mi az, amit elképzelhetetlennek tart a lapunknak nyilatkozó polgármester?
Budapeti Fazekas Mihály Általános iskola és gimnázium iskola tanár diák tanuló 2012.11.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A meglepő hírt a közelmúltban jelentette be a kormány. Az elképzelést azzal indokolta, hogy a kettős működtetési rendszer – az iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tartja fenn, és az önkormányzatok működtetik – megbukott. A kijelentéssel önmagában akár egyet is ért a településvezető, ez a rendszer valóban megbukott – de nem az önkormányzatok miatt. Ahol ugyanis a települések átadták az iskolák üzemeltetését is a Kliknek, ott az épületek általában nem kapták meg azt a törődést, amely elvárható lett volna egy jó gazdától.

A hajdúdorogi polgármester azonban nem csak ezért fog a végsőkig harcolni az iskolájuk megtartásáért. Az épület ugyanis nemcsak a tanulók oktatásának, nevelésének a színtere a városban, hanem annál sokkal több. Ugyanúgy itt főznek a közétkeztetés számára, mint ahogy a sportrendezvényeknek is otthont ad az épület, sőt a díszterem a társadalmi eseményeknek – például báloknak, városnapoknak – is a színtere.

Az épületnek jó gazda módjára viselte gondját Hajdúdorog vezetése, az utóbbi években folyamatosan újította fel. Ezért is tartaná visszásnak a városvezető, ha a közösség pénzéből rendben tartott épületet most elvenné az állam. Elképzelhetetlennek tartja Csige Tamás azt is, hogy bérleti díjat kelljen fizetniük azért, ami korábban az övék volt.

Ha azonban mégis elvennék az épületet, akkor ragaszkodni fog ahhoz, hogy az állam építse meg azokat a létesítményeket a város számára, amelyekre eddig az iskolát az oktatási célokon kívül használták.

Reméli azonban, hogy minderre nem kerül sor, és a végiggondolatlan elképzelést a kormány nem hajtja végre.

Ezek is érdekelhetnek