Itt már a lét a tét

Továbbra sem elégedettek a taxisok. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával folytatott hétfői megbeszélés után bejelentették, továbbra is tüntetni fognak. Ismét lezárták a főváros fontos forgalmi csomópontjait.

Ország-világHardi Judit2016. 05. 06. péntek2016. 05. 06.

Kép: 2016. január 18. Budapest Taxi blokád tüntetés über alkalmazás ellen, Fotó: Üveges Zsolt

Itt már a lét a tét
2016. január 18. Budapest Taxi blokád tüntetés über alkalmazás ellen
Fotó: Üveges Zsolt

Egyre nehezebb az élete az ubereseknek: a kormány folyamatosan szigorítja a mobiltelefonos applikációval rendelhető magánszemélyek által működtetett fuvarokat. Múlt héten bejelentették, akit ilyen tevékenységen kapnak, 9 büntetőpontot kap, akit pedig másodszorra is lebuktatnak, az újabb 9 ponttal legalább fél évre elvesztheti a jogosítványát.

A büntetett sofőr járművét is elvehetik: első alkalommal fél évre, a másodikra pedig három évre vonhatják ki a forgalomból. A nyilatkozatok szerint a kormány a jogellenes taxizás ellen van, míg továbbra is támogatja az innovációs megoldásokat.

Az Uber pénteken reagált a kormány intézkedéseire. Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője szerint munkahelyeket tesz tönkre a kormány ezzel az intézkedéssel, és nem veszi figyelembe a 150 ezer – többségében fiatal – felhasználó igényeit. Fekete elmondta, 1200 autós partner használja ma Magyarországon Ubert, ők mind rendelkeznek személyszállítói engedéllyel, adókat fizetnek és minden utas után számlát adnak. A kormány terveit alkotmányellenesnek és az uniós jogot sértőnek találják.

Jelezték, szeretnék minél hamarabb megismerni a benyújtott, őket érintő törvénytervezet pontos részleteit, ám addig is folytatják működésüket és kiállnak autós partnereik mellett.

Hétfőn tizenhat taxis szervezettel ült le tárgyalni Fónagy János, arra kérve őket, tegyenek javaslatot a probléma megoldására. A megbeszélés úgy tűnik, nem járt teljes sikerrel, kedden ismét demonstráltak a taxisok.

Az Országgyűlés – ha elfogadja a törvényjavaslatot – akár úgy is dönthet, 365 napra blokkolhatják az illetékes szakhatóságok a honlapot és az alkalmazást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek