Kihagyható ziccer - Szent aknamező - Dzsihádista támadás - Halálba tévedtek - Tálib erőszak - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 20. péntek2016. 05. 20.
Kihagyható ziccer - Szent aknamező - Dzsihádista támadás - Halálba tévedtek - Tálib erőszak - Hírmorzsák

KIHAGYHATÓ ZICCER
Miután a férfi kosárlabda Euroliga döntőjében a CSZKA Moszkva legyőzte a török Fenerbahce csapatát, egy török parlamenti képviselő viccből azt javasolta egy internetes üzenetében, hogy a török légierőnek le kell lőnie még egy orosz harci gépet. Şamil Tayyar, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának parlamenti képviselője komoly bírálatokat kapott hazájában is. Tayyar közölte, hogy a döntő meccsen a bíró az oroszoknak kedvezett.


SZENT AKNAMEZŐ
Izrael és a Palesztin Hatóság megegyezett, hogy a következő két évben felszedik az aknákat Kaszer al Jahudnál, Jézus megkeresztelésének helyénél. Keresztelő Szent János több keresztény egyház szerint a Jordán folyóban ezen a helyen keresztelte meg Jézust, azonban a terület legnagyobb részét az 1967-es háború óta csak szögesdrót mögül lehetett megtekinteni, mert lezárták az ott lefektetett négyezer akna miatt.


16
halálos áldozata és 20 sérültje

van annak a támadásnak, amelyet az ISIS fegyveresei indítottak egy Real Madrid szurkolói klub ellen Irakban. Balad város klubjában nagyjából 50 szurkoló tartózkodott a támadás idején. Az ISIS az iszlámmal ellentétesnek tekinti a labdarúgást és általában a professzionális sportot, ezért nem először sújt le a rajongókra: márciusban focimeccsen robbantottak bombát, januárban tucatnyi fiatalt mészároltak le csak azért, mert tévében focimeccset néztek.


HALÁLBA TÉVEDTEK
Huszonnégy gömbölyűfejű delfin vetette magát partra és pusztult el Mexikó partjainál. A haditengerészet a környezetvédők és helyi halászok segítségével próbálta megmenteni az állatokat, sikerrel: csak két felnőttet és egy borjat tudtak időben visszavinni a mélyebb vízbe. A pusztulás oka egyelőre ismeretlen. A delfineken fizikai sérülés nem volt látható – valószínűleg elvesztették irányérzéküket, s ezért végezték a parton.


TÁLIB ERŐSZAK
Csak idén több mint 37 ezer család menekült el a harcok elől Afganisztánban – derül ki az ENSZ hétfőn közzétett migrációs jelentéséből. Egy átlagos nagyságú, hétfős afgán családot alapul véve ez nagyjából 260 ezer embert jelent. A NATO 2014 végén leállította harci bevetéseit Afganisztánban, azóta ismét fokozódott a fegyveres erőszak az országban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek