Menthetetlen falvak?

FOGY AZ ORSZÁG LAKOSSÁGA, ez pedig a legérzékenyebben a kistelepüléseket érinti. Bizonyos szint alatt ugyanis a folyamat visszafordíthatatlan, s csak idő kérdése, hogy mikor tűnnek el végleg a térképről. A legrosszabb helyzetben a Tiszazug falvaiban, Tiszasason, Tiszaugon (képünkön) és Öcsödön lakók vannak.

Ország-világHardi Péter2016. 05. 09. hétfő2016. 05. 09.

Kép: Tiszaug, 2016. május 02. Tiszaug. Fotó: Ujvári Sándor

Menthetetlen falvak?
Tiszaug, 2016. május 02. Tiszaug. Fotó: Ujvári Sándor

Már az ezret sem éri el az ősi magyar település, Tiszasas lakóinak a száma, szembesült nemrég a ténnyel Gyói Gábor polgármester. A fogyás különösen az utóbbi évtizedekben gyorsult fel, bár már a téeszesítés is megágyazott neki, nyilatkozta lapunknak a faluvezető.

Az okokat keresve egyrészt olyan tendenciát érzékel, amely az egész világon tapasztalható, ez pedig a városiasodás. Hiába vásárolható jó minőségű ház nagy kerttel akár már néhány millió forintért is Tiszasason, a helybeliek mégis inkább fizetik a méregdrága bérleti díjat Kecskeméten – mert ott van pláza, meg persze munkahely is. A polgármester munkahelyet sajnos a legnagyobb erőfeszítése ellenére sem tud teremteni – a mezőgazdaság egyre kevésbé igényli a kétkezi munkát – viszont 40 perc alatt elérhető Bács-Kiskun megye székhelye, tehát véleménye szerint megérné ennyit ingázni, cserébe egy nyugalmas, biztonságos és élhető lakhelyért Tiszasason.

Ami még a nagy vonzerő a fiatal szülők számára, az az iskola, amiből sajnos már csak az alsó tagozat található helyben. Felsőbe Cserkeszőlőbe járnak a gyerekek, amely fél óra alatt érhető el. A tendenciát jelzi, hogy amíg a faluvezető édesapjának 20 osztálytársa volt, addig neki már csak 14, az elmúlt évben pedig mindössze öten születtek Tiszasason. A település lakóinak 60 százaléka 60 év fölötti. S nem vitte előbbre a falvak ügyét a polgármesteri fizetések megvágása sem. Gyói Gábor egy jól fizető munkahelyet cserélt fel annak érdekében, hogy vezetőként tenni tudjon a településéért. Miután a polgármesteri fizetését 115 ezer forintra csökkentették, kénytelen volt ismét munkahely után nézni – pedig volna mit tenni helyben, a teljes munkaidejében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek