Ördögi görög körök

Viharos nyár elé néz ismét Görögország. A válságkezelésben már korábban sem jeleskedő hitelezők Brüsszelben vitatták meg a tavaly nyáron elfogadott, 85 milliárd eurós mentőcsomag újabb, kifizetendő részletének sorsát, a görög honatyák az athéni parlamentben szavaztak meg újabb reformokat.

Ország-világMarkos Mária2016. 05. 14. szombat2016. 05. 14.

Kép: A protester holds a banner while others chant anti austerity slogans in front of the Athens Academy on Friday, May 6, 2016. Services have ground to a halt in Greece as workers start a three-day general strike protesting new bailout austerity measures they say will further decimate incomes, in a sign of growing discontent with the left-led coalition government.(AP Photo/Petros Giannakouris), Fotó: Petros Giannakouris

Ördögi görög körök
A protester holds a banner while others chant anti austerity slogans in front of the Athens Academy on Friday, May 6, 2016. Services have ground to a halt in Greece as workers start a three-day general strike protesting new bailout austerity measures they say will further decimate incomes, in a sign of growing discontent with the left-led coalition government.(AP Photo/Petros Giannakouris)
Fotó: Petros Giannakouris

Miközben egész Görögországot napok óta tartó tüntetések és sztrájkok bénítják, hétfőn a görög parlament újabb megszorításokat fogadott el. Az 5,8 milliárd eurós megtakarítást jelentő új adó- és nyugdíjtörvény értelmében nőttek az adók, felemelték a nyugdíjkorhatárt és csökkentették a nyugdíjakat.

A hajszálvékony többséggel elfogadott adócsomag az eddigi legkeményebb megszorításokat hozza, a válság kezdete óta háromszor „megmentett” görögök nyakába minden eddiginél keményebb fiskális szigort akasztottak. Enélkül a hitelezők (Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió) megtagadták volna a hitelkeret esedékes, 5 milliárd eurós részletének folyósítását. A történet évek óta ismerős: pénz nélkül Athén nem tud törleszteni az IMF-nek és az EKB-nak.

A következő kemény határidő júliusban várható, az eladósodott kormánynak ekkor kellene újabb 300 millió eurót törlesztenie az IMF-nek. A hitelezők hétfőn Brüsszelben tartott találkozását tudósítók olyan csatához hasonlították, amely az adósságelengedést szorgalmazó IMF és a mindenféle könnyítést ellenző Németország között dúl életre-halálra. Az alábbiakban annak jártunk utána, milyen változásokat hoz a parlament által elfogadott reformcsomag.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek