Pénz jön, fizetés csökken?

Egyelőre nem tudni, hogy több adót kell-e utána fizetni, illetve az sem biztos, hogy a munkáltatók nem hajthatnak-e végre burkolt bércsökkentést a segítségével, de az biztos, hogy a kormány elkészült a cafeteria készpénzesítésének tervével. Ennek lényege, hogy jövőre készpénzben kaphatják a közszféra alkalmazottai a béren kívüli juttatások (cafeteria) felét.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 30. hétfő2016. 05. 30.

Kép: Cafeteria Kafeteria pihenőkártya erzsébet utalvány szépkártya étkezési utalvány, Fotó: Üveges Zsolt

Pénz jön, fizetés csökken?
Cafeteria Kafeteria pihenőkártya erzsébet utalvány szépkártya étkezési utalvány
Fotó: Üveges Zsolt

A közszférában átlagosan évi 200 ezer forint körüli a cafeteria, a nem készpénzes részt csak SZÉP-kártyában lehetne kiadni. Várhatóan megszűnik az utazástámogatás, az egészség- és a magánpénztárak, a kulturális és sporteseményekre szóló belépők, az iskolakezdési támogatás és a lakáshitelek cafeteriája. És lehet, hogy az Erzsébet-utalvány sem marad meg mostani formájában. Később a magánszférában, ahol jóval magasabb, akár 400-500 ezres is lehet a cafeteria összege, szintén bevezetnék majd a „feles készpénzes” rendszert. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nem tisztázott, hogy az új szisztéma nem jelent-e többletterhet a munkáltatónak. Például nem tudni, hogy a munkáltató számára a cafeteriapénz szja-köteles jövedelem-e. Az sem egyértelmű, hogy a jövőben a munkáltató nem fizet-e kisebb „bért”, és a fizetésbe nem számolja- e be a cafeteriapénzt, ami után neki csak kisebb terheket kell leszurkolnia.

A kormánynak június 15-ig kell bemutatnia Brüsszelben a cafeteriarendszer átalakításának végleges változatát. Az Európai Bíróság februárban meszelte el a magyar kormányt, mert sérti az uniós elveket, hogy külföldi vállalatok nem bocsáthatnak ki Magyarországon SZÉP-kártyát vagy étkezési utalványt.

Ezek is érdekelhetnek