Tabuépítgetők – Rend a szavakban – Metró zöldenergiával – Visszaszámlálás - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 27. péntek2016. 05. 27.
Tabuépítgetők – Rend a szavakban – Metró zöldenergiával – Visszaszámlálás - Hírmorzsák


TABUÉPÍTGETŐK
Börtönbüntetéssel sújtaná egy román parlamenti képviselő, ha az iskolákban a szülők írásos beleegyezése nélkül tartanak szexuális felvilágosító órákat. Ninel Peia volt szociáldemokrata párti (PSD) parlamenti képviselő erről kidolgozott törvénytervezetét azzal indokolta, hogy a szexuális felvilágosítás ürügyén fű alatt a pornográfiát vezették be az iskolákban. Hogy a szigorításnak van-e értelme, azt ki-ki döntse el maga: Romániában évente hat-hétszáz 15 év alatti lány esik teherbe, ez a szám háromszor akkora, mint az európai uniós átlag.


REND A SZAVAKBAN
Barack Obama amerikai elnök aláírta a törvényt, amely tiltja a szövetségi törvénykezésben a „negro” és „orientális” szavak használatát. A „negro” a fekete bőrű amerikaiak számára sértő megnevezés. Az „orientális” szót pedig az ázsiai amerikaiakra használták bántóan. Ha nem akarunk sértő módon fogalmazni, a legbiztosabb az, ha az egyes országból való származást nevezi meg az ember és nem a kontinenst.


60 százalékban
megújuló energiával fog működni
Santiago de Chile új, épülő metróvonala 2018-tól. Michelle Bachelet chilei elnök elmondása szerint 500 millió dolláros (141 milliárd forint) beruházással egy nap- és egy szélerőművet építenek a chilei Atacama-sivatagban, a világ legszárazabb vidékén. Az erőművek üzembe helyezése után a chilei főváros metrója lesz a világon az első, amely napenergiát is hasznosít. A santiagói metró öt vonalat és 100 állomást magában foglaló, 103 kilométeres hálózata jelenleg napi 2,5 millió utast szállít.


VISSZASZÁMLÁLÁS
Kiszorították az Iszlám Állam embereit a nyugat-iraki Fallúdzsa környékén fekvő mezőgazdasági területekről az iraki kormánycsapatok. A háború előtt 300 ezer lelkes Fallúdzsa ötven kilométerre van Bagdadtól. Lakói száma mostanra 75 ezerre apadt. Az ostrom ellenére a tömeges menekülés elmaradt, mivel a dzsihadisták útját állják a lakosságnak. Fallúdzsa volt az első iraki város, amelyet 2014 januárjában megszállt az Iszlám Állam, fél évvel a kalifátus kikiáltása előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek