Az osztrák-magyar meccs előtt mondták ki a végső szót? Szorosabb lett a sógorság

Több mint egyéves történet végére került pont: az Erste Bank Magyarország Zrt.-vel való tulajdonszerzésről még tavaly februárban állapodott meg a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. Így 15 százalékos kisebbségi tulajdonosok lettünk.

Ország-világHardi Judit2016. 06. 24. péntek2016. 06. 24.
Az osztrák-magyar meccs előtt mondták ki a végső szót? Szorosabb lett a sógorság

Ugyanekkor, februárban arról is megállapodtak, hogy a magyar kormány csökkenti a bankokra kivetett különadót 2016–2017-ben. Mindez 38,9 milliárd forintba kerül. Hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban?

A pénzintézetet továbbra is az Erste vezeti, a magyar kormány pedig delegál egy-egy tagot az igazgatóságba. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az ár jutányos, a bankban való részesedésszerzés hosszú távú befektetés a magyar állam számára. (És hogy miért kellett ennyit várni? Pletykák szerint a végső szó kimondására a múlt heti magyar– osztrák meccs előtt került sor, Orbán Viktor magyar kormányfő és Andreas Treichl, az osztrák bank vezetője között.)


Itthon is vásároltunk: a Magyar Nemzeti Bank alapítványai jócskán bevásároltak budapesti irodaépületekből, megvették többek között a Postapalotát. A Széll Kálmán téren álló, 18 ezer négyzetméter alapterületű épületet a Wing Zrt.-től vették meg, 7 milliárd forintért (akik igencsak jól jártak az üzlettel, hat évvel ezelőtt 4 milliárdért vették meg az ingatlant).

Ezek is érdekelhetnek