A történet bővelkedik fordulatokban - Nem adják fel

TÖBB MINT KÉT ÉVTIZEDE várnak a solymári gazdák arra, hogy náluk is megtörténjen az, amit az ország többi részén már el is felejtettek: a kárpótlási földárverések. Kérelmükkel most Lázár János miniszterhez fordultak, tudtuk meg Jablonkay Sándor helyi lakostól.

Ország-világHardi Péter2016. 07. 30. szombat2016. 07. 30.

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A történet bővelkedik fordulatokban - Nem adják fel Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A mostani aláírásgyűjtés nem egy a sok közül. Jó reményük van a sikerre, ugyanis azt Áder János döntésére alapozzák: a köztársasági elnök néhány nappal az elfogadását követően visszaküldte a törvényt, amely a kárpótlást egyszer s mindenkorra lehetetlenné tette volna. A törvényjavaslatot Lázár János miniszter még májusban nyújtotta be, s a kárpótlási jegyek termőföldvásárlásának felhasználási lehetőségét, a kárpótlási árveréseket szüntette volna meg. Ha jogerőre emelkedik, akkor a szövetkezeti földek államosítása és a június 30-ig kiírt árverés által az értékesítésük válik lehetővé.

Ezzel az ország utolsó szövetkezeti kárpótlási árverését, a solymári meghiúsulását készítette elő.

A gazdák, tudtuk meg Jablonkay Sándortól, a törvény előkészítésének idején kétségbeesésükben képviselőkhöz, miniszterekhez, sőt magához a miniszterelnökhöz is fordultak – mindhiába: a tervezetet a törvényhozás június 7-én elfogadta. Ezt követte a köztársasági elnök lépése, a jogszabály visszaküldése új tárgyalásra. Most tehát fellélegezhetnek a solymáriak, s gyűjtik az aláírásokat helyben, illetve a szintén érdekelt Pilisszentivánon, kérve a jogegyenlőséget.

Történetük, amelyet a Szabad Föld hasábjain néhány hónappal ezelőtt részletesen bemutattunk, bővelkedik fordulatokban.

Azóta – hosszas huzavonát követően – az Igazságügyi Hivatal kijelölte a földalapot, ám ennek a méretét vitatják a gazdák, hiszen a szükségesnek a töredéke. A határozatot a bíróságon támadták meg. Ítélet az ősz folyamán várható, vagyis éppen abban az időszakban, amikor az országgyűlési képviselők is újra tárgyalják a köztársasági elnök által visszadobott törvényt.