Az én képernyőm: Hamupipőke bálba megy

Időnként véletlenül belecsöppenek egy-egy olyan amerikai rom. com. (romantikus komédia) filmbe, amely a fiatalok világában játszódik – s egészen elképedek. Bizonyos idő után nem is tudom tovább nézni, mert annyira hervasztó a karakterek közhelyessége, s a belőlük sugárzó életszemlélet. Először is ugye itt vannak a szurkolólányok. A filmek alapján azt gondolhatjuk, hogy Amerika- szerte minden középiskolás lány legfőbb ambíciója: bekerülni az iskola pompomgirljei közé, s ott ugrándozni a pálya szélén.

Ország-világUjlaki Ágnes2016. 07. 10. vasárnap2016. 07. 10.
Az én képernyőm: Hamupipőke bálba megy

Aztán e karrier csúcsa, az álmok álma, ha valaki a csapat vezetője lehet: ő általában a legcsinosabb szőke. S egyben a leghiúbb, legundokabb csaj az egész iskolában, de mégis vele jár a focicsapat kapitánya. Akibe pedig a csúnyuska, gátlásos, de okos, derék lány is szerelmes. A csinos szőke folyton alázza az okos barnát, de aztán a végén mégis úgy alakul a történet, hogy a csúnyácska győz, a csinos meg pórul jár. (Akkor bezzeg a focicsapat kapitánya is jönne, de már nem kell!)

Ezekben a filmekben – és sok másikban is – divat, hogy a csinos lány a csúnyát, a gazdag a szegényebbet fitymálja, gúnyolja. Ezt – pláne az amerikai nők magas tónusú orrhangján hallgatva – elég nehéz elviselni. Nem tudom, a mai magyar középiskolákban hogy van ez, de sem az én időmben, sem a lányom idejében még nem volt ismerős ez a bárdolatlan, szívtelen viselkedés. De amint hallom, ma már az általános iskolában sem ritka a kevésbé trendi lányok kiközösítése, szurkapiszkálása. (Vajon miért a lányok az utálatosabbak? A fiúk orrba verik egymást, pedig a hosszan tartó verbális alázás sokkal hatásosabb, ha ki akarjuk készíteni a másikat…)

Nos, a néző szereti, ha a gyengébb, de rendesebb győz. Lúzerből sztár lesz, csúfika megszépül, s ha meg nem is gazdagszik, azért leesik némi pénz – és persze a régi ellenségek megszégyenülnek. Ilyen Hamupipőke-történetekből bőven akad a TLC életmódcsatornán.

Most éppen a szalagavató (valójában inkább végzős) bálvalóságshow megy. Ez angolszászéknál a mindent eldöntő nagy megmérettetés a tanulmányok végén. Ki hogy néz ki, ki a kísérője, hogy fest rajta a ruha, a smink – mindez versengés tárgya. A sorozatban három ismert brit szakember – stylist, fodrász, kozmetikus – készít fel néhány elhanyagoltabb, népszerűtlen leányzót, hogy megszépüljenek a nagy napra. Persze az ilyen „így nézett ki előtte és utána” jellegű műsorokban, riportokban mindig a minél nagyobb ellentét kiélezése a lényeg. Tehát előtte a lány esetlen göncökben, zsírosan lógó hajjal, pirosló pattanással az orrán, egyszóval elég szánalmasan jelenik meg. Hogy aztán annál inkább elájuljon mindenki a változástól.

Legutóbb egy enyhén autista, nagydarab lányból csináltak még mindig nagydarab, de már dekoratív nőt. Gyönyörű ruha, pótfürtökkel kiegészített szőke loknik, szakértő smink – csak ennyi kellett. A kislány sír, amikor a tükörbe néz. Ami persze érthető, hiszen nagyságrendekkel javult a megjelenése és ezzel együtt az önbizalma is. Ő és még másik két lúzertársnője fehér limuzinon érkezik az iskolabálba. A gonoszkodó csinoskáknak leesik az álla, de a végén megtapsolják. Na és aztán jön a szavazás: nem fogják kitalálni, hogy ki lett a bálkirálynő!

De így is van jól, ez a reality legalább jóindulatú, hiszen a Hamupipőkék pártján áll. Lehet, hogy van, aki kissé egyszerűnek és sekélyesnek találja ezt az értékrendet: legyen jó frizurád, jó sminked, szép ruhád, és te leszel a királynő. Van ebben valami, de az életben nem egészen így megy. De néha azért mégis – legalább egy végzős bál éjszakáján.

Ezek is érdekelhetnek