Büntetés közpénzből

Múlt héten derült ki, mégsem lesz következmények nélküli a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) köthető alapítványok tevékenysége. Az utóbbi hónapokban a közbeszédet jelentősen meghatározó ügy, miszerint a jegybankelnök belső körei jártak jól az alapítványokkal, megbolygatta a hazai politikai életet. Az ellenzék korrupciót kiáltott, a kormánypárt pedig védelmébe vette Matolcsyt, mondván, minden ügyben jogszerűen járt el. A jegybank vizsgálatot kért maga ellen a Közbeszerzési Hatóságtól, amely ki is rótta a büntetést: 200 ezer forintot. Alapítványonként.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 08. péntek2016. 07. 08.
Büntetés közpénzből

A Pallasz Athéné alapítványainak közbeszerzéseket kellett volna kiírniuk a jegybanktól kapott közpénz elköltéséhez – állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. Mivel ezt nem tették (és juttatták előnyhöz az ellenzék szerint Matolcsy rokonait és több, kormány közeli üzletembert), jár a büntetés. A csekély összeg, most úgy tűnik, kicsit vaskosabbra hízhat. Az ügyészség 63 szerződést vizsgál, ha pedig „hibásnak” találtatnak, a szerződés akár 15 százalékát is követelhetik büntetésül – írja az Index.

30 millió forintos büntetést kapott már a Pallasz Athéné Domus Animae Alapítvány. Az ok pedig az, hogy közbeszerzés nélkül bízták meg a Magyar Építő nevű céget az egyik budapesti villaépület galériává és étteremmé való átépítésével. (A cég Mészáros Lőrinc köreihez tartozik.) A 30 millión túl kaptak még 1,8 milliós bírságot, mivel a doktori programot havi 5 millió forintért a Friday Creative nevű cégre bízták. Plusz 165 ezer forintot pedig azért kell kifizetniük, mert szintén közbeszerzés nélkül bízták meg a FRANK nevezetű vállalkozást, hogy videodokumentációt készítsen pár budapesti ingatlan felújítási munkálatairól. Majd’ 11 millió forintért. A büntetést közpénzből fizeti majd ki az MNB.

Ezek is érdekelhetnek