Duna-nap a Tiszán

Hídon léphettünk át Ukrajnába a Tiszán keresztül a hétvégén, a Nemzetközi Duna-nap alkalmából. Az eseményt második nagy folyónk, a Tisza közepén, egy hajón nyitották meg, Tiszakóród és az ukrajnai Halábor között. Az esemény jó ideje a közép-európai vízügyesek legnagyobb szakmai ünnepe.

Ország-világBalogh Géza2016. 07. 09. szombat2016. 07. 09.

A rendezvény célja, hogy a folyó menti országok rendszeresen megemlékezzenek a Duna és mellékvizeinek természeti értékeiről. A tavalyi megemlékezésre készült el Magyarország nemzeti vízstratégiája, a Kvassay Jenő-terv, idén pedig visszatértek a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény eredeti célkitűzéseihez. A több száz főt megmozgató rendezvényen szakmai előadások, szabadidős programok, főzőverseny, sétahajózás és koncertek várták az érdeklődőket.

Ha a tervek valóra válnak, akkor az állandó határátlépésre is mód nyílik, hiszen Tilky Attila, a Tiszahát országgyűlési képviselője szerint Magyarország és Ukrajna további határállomások megnyitását tervezi a két ország között. Az egyik lehetséges helyszín épp Tiszakóród és Halábor térsége, ahol komp vagy pontonhíd köthetné össze a két partot, de akár állandó hidat is építenének.

A két ország nem csak a fizikai átjárást erősítené meg határai között, de a már eddig is sikeres magyar és ukrán vízügyi együttműködést is. Az árapasztó tározók megépítése mellett az áradás mértékének mérséklését segíthetné a folyó egyik legszűkebb kanyarulatának átvágása Tivadar mellett, de szükség lehet az ártér megtisztítására, a vízfolyást akadályozó építmények eltávolítására is.

Ezek is érdekelhetnek