Egereken már működik

Megtalálták végre a rettegett Zika-vírus ellenszerét – adta hírül a minap egy európai kutatócsoport.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 07. 13. szerda2016. 07. 13.
Egereken már működik

A tudósok már régóta kutattak a Dengue-vírust semlegesíteni képes antitestek után, amikor eszükbe jutott: miért ne vennék górcső alá a Zika-vírust is, amit ugyancsak a szúnyogok terjesztenek? Kétféle vakcinát is kifejlesztettek, és a kísérleti egereken mindkettő beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a rágcsálók szervezete elkezdett ellenanyagokat termelni a kórokozókkal szemben. A kutatók érthető módon szorgalmazzák, hogy mihamarabb sor kerüljön a klinikai vizsgálatokra is, melyek során embereken is tesztelik majd az oltóanyagokat. Mindeddig versenyt futottak az idővel, ám sajnos úgy látszik, a naptár győzött. A pár hét múlva kezdődő riói olimpiáig már biztosan nem készül el a Zika-láz elleni vakcina, hiszen az engedélyeztetési procedúra évekig is eltarthat.

A kór pedig megállíthatatlanul terjed: február és április között mintegy 100 ezer újabb Zika-fertőzöttet regisztráltak.

A magzatokban súlyos fejlődési rendellenességet (kisfejűséget, vagyis mikrokefáliát) okozó fertőzéstől való aggodalom miatt Brazíliában és Ecuadorban legalább a kétszeresére, de a többi közép- és dél-amerikai országban is számottevően nőtt a a terhesség-megszakítást választó nők száma. Félelmük nem alaptalan: a latinamerikai országokban már több mint 1500 csecsemőnél diagnosztizáltak mikrokefáliát, s nemrég az Egyesült Államokban is világra jött az első, Zika-vírus miatt kisfejűséggel született gyerek. A bajokat tetézi, hogy Dél-Amerika számos országában nem engedélyezik az abortuszt, ezért a nők kénytelenek illegális, gyakran az életüket veszélyeztető megoldáshoz folyamodni.

A fertőzéstől tartva számos külföldi sztársportoló lemondta olimpiai részvételét. A játékokra készülő magyarokat keményebb fából faragták, mert eddig senki nem jelezte, hogy a vírusveszély miatt visszariadna a versenyzéstől. – A szükséges óvintézkedéseket azonban meg kell tenniük az olimpiára látogatóknak – figyelmeztetett dr. Ócsai Lajos, a Tisztiorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetője az Origónak nyilatkozva.

– A szúnyogokkal szemben minden lehetséges módon védekezniük kell, s ajánlatos beadatniuk a sárgaláz, a hepatitis A, a hastífusz, valamint a tetanusz elleni védőoltást is.

Ezek is érdekelhetnek