Egy leltár eleje

Nincs százszázalékos biztonság sehol a világon. Az eddig a terrortámadások tekintetében ha nem is fehér, de világos foltnak számító, biztonságosnak vélt Németországban egy hét leforgása alatt négy támadás történt. Terror, ámokfutás, erőszak. Az elkövetők motivációi eltérőek, de mindannyian migrációs hátterűek.

Ország-világMarkos Mária2016. 07. 29. péntek2016. 07. 29.

Kép: Evacuated people from the shopping mall (the Olympia Einkaufzentrum (OEZ) walk with their hands raised in Munich on July 22, 2016 following a shooting earlier. At least one person has been killed and 10 wounded in a shooting at a shopping centre in Munich on Friday, German police said. / AFP PHOTO / STRINGER, Fotó: STRINGER

656815139
Evacuated people from the shopping mall (the Olympia Einkaufzentrum (OEZ) walk with their hands raised in Munich on July 22, 2016 following a shooting earlier. At least one person has been killed and 10 wounded in a shooting at a shopping centre in Munich on Friday, German police said. / AFP PHOTO / STRINGER
Fotó: STRINGER

Nemcsak a német kormány, a német biztonsági szervek is hatalmas kihívás előtt állnak. A négy támadásból álló merényletsorozattal egész biztosan nem ért véget a rémálom, sőt valószínűleg egy folyamat elejének lehetünk tanúi. A német vezetés továbbra sem hátrál ki eddigi migrációs politikájából, Thomas de Maizičre német belügyminiszter a vasárnapi ansbachi robbantást követően bejelentette: „Nem teszünk egyenlőséget a terrorizmus és a migráció közé, nem általánosíthatunk úgy, hogy minden Németországba érkező menekült potenciális veszélyt jelent.”

A 2017-es német választásokig nem várható változás Angela Merkel politikájában. Ez, és – amire számítani lehet – az egyre gyakoribbá váló terrorakciók viszont a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak kedvezhet, akár 20 százalék körüli eredményt is elérhet a jövő évi parlamenti választásokon.
 

- Egy 17 éves afgán állampolgár késsel és baltával támadt egy bajorországi vonat utasaira Würzburg elővárosában, Heidingsfeldnél. Az utolsó információk szerint négy sérült van, közülük három állapota súlyos. A támadó menekültként, kísérő nélkül érkezett Németországba, és egy Afganisztánban meghalt barátjáért akart bosszút állni.

- Münchenben egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár kilenc embert – köztük egy 15 éves magyar fiút – agyonlőtt egy bevásárlóközpontban, majd végzett magával. A nyomozás első megállapításai szerint az elkövető ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai.

- Egy 21 éves szíriai menedékkérő támadt rá machetével a járókelőkre a Stuttgarthoz közeli Reutlingenben. A férfi eddig sem volt ismeretlen a rendőrök előtt. Vitába keveredett egy nővel, majd megtámadta. A sérülései miatt a nő meghalt, két másik ember pedig megsérült.

- Felrobbantotta magát egy szíriai férfi vasárnap este a Nürnberg közelében lévő Ansbach óvárosában, egy zenei fesztivál zárónapján, a rendezvény közelében. A merényletben csak a támadó vesztette életét, tizenketten megsérültek, köztük hárman súlyosan.  Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter öngyilkos merényletről beszélt. Videó készült arról, amint a férfi hűségesküt tesz az Iszlám Államnak. A szíriai Aleppóból érkezett menekült otthonában erőszakos videókat, bomba készítéséhez szükséges anyagokat is találtak. Korábban már kiutasították Németországból, ám kitoloncolása nem történt meg.
 


Robbanóanyag birtoklása miatt letartóztattak egy iraki állampolgárt a közép-lengyelországi Łódźban, egy nappal a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó hivatalos megnyitása előtt. A 48 éves férfi korábban Svájcban, majd Svédországban tartózkodott, ahonnan kiutasították. Krakkóban kedden kezdődik a 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött programsorozat, amelyre több százezer fiatalt – köztük mintegy 4 ezer magyart – várnak, és a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik.

Ezek is érdekelhetnek