Hősök biztosítás nélkül

Kétszázötven kilós szovjet bomba robbant a Hortobágyon a múlt héten. Négy katona vesztette életét, a hatóságok még vizsgálódnak. Annyi azonban már kiderült, a katonáknak nem volt biztosításuk. Nem a saját hanyagságuk miatt – a minisztérium így próbált spórolni.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 08. péntek2016. 07. 08.
Hősök biztosítás nélkül

Bombát hatástalanító tűzszerészek haltak meg a múlt héten a Hortobágyon, ötödik társuk súlyosan megsérült, állapota azóta stabil. A hír megrázta az országot, a négy fiatalember öt árvát hagyott hátra. Hősi halottá nyilvánítják őket, jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter nem sokkal a baleset után, sőt felterjesztette őket a Hazáért érdemjelre – ez a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerés.

Részvétét fejezte ki az elhunytak családjának a köztársasági elnök is: „Akik ma életüket áldozták, azok ezt mindannyiunk biztonsága, mások életének megóvása érdekében tették. Négy kiváló tűzszerészt, négy bátor katonát, négy nagyszerű honfitársunkat veszítettük el.”

Utólag azonban némi keserűség hatja át a szép szavakat: nemrég kiderült ugyanis, hogy négy évvel ezelőtt megszüntették a magyar katonák élet- és felelősségbiztosítását. Hogy miért? Anyagi megfontolásból. Amikor még honvédelmi miniszterként regnált, Hende Csaba döntött úgy, megszünteti a katonák biztosítását, mert az az akkori rendszerben aránytalanul magas összeget jelentett.

Most a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg, mekkora összeget kapnak az elhunytak családtagjai. Ez jelenleg a fő szabály a Magyar Honvédség katonáit érintő balesetek vagy halálesetek vonatkozásában, tájékoztatta a Magyar Időket Szendrey Zoltán őrnagy, a Honvédszakszervezet alelnöke – vagyis ilyenkor a honvédelmi tárca vállal felelősséget.

A Honvédelmi Minisztérium már jelezte, Simicskó István a legmagasabb összegű kártérítés kifizetését fogja javasolni; gondoskodnak a katonák méltó temetéséről és búcsúztatásáról, illetve az özvegyek és árvák ellátásáról.

És bár korábban a posztumusz előléptetést is megszüntette az előző honvédelmi miniszter, most Simicskó ezen is változtatna: elő fogja léptetni a hősi halált halt tűzszerészeket.

Ezek is érdekelhetnek