Így végződött a történet: marad a sárga

Csak pár nap, és kivonul az Uber Magyarországról. A személyszállítással foglalkozó cég jó pár hónapja áll a hírek és a taxisok utálatának középpontjában. (Az Uber népszerűsége többek között az újdonságában rejlett: okostelefonunkon egyetlen gombnyomással rendelhettünk autót – így a taxis diszpécserszolgálat „kimaradt” a folyamatból.) Múlt szerdán úgy döntöttek, felfüggesztik itteni tevékenységüket.

Ország-világHardi Judit2016. 07. 22. péntek2016. 07. 22.

Kép: 2016. január 18. Budapest Taxi blokád tüntetés über alkalmazás ellen, Fotó: Üveges Zsolt

Így végződött a történet: marad a sárga
2016. január 18. Budapest Taxi blokád tüntetés über alkalmazás ellen
Fotó: Üveges Zsolt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben reagált, amelyben kifejtették: az Uber inkább itt hagyja az országot, minthogy vállalja a törvényes adózási keretek betartását.

E hét elején pedig megérkezett az Uber válasza. Mint írják, a hatályos magyar jogszabályok betartásaként 2015-ben 25 millió forint adót és járulékot fizettek. Hozzáteszik, ez – bevételarányosan – messze nagyobb összeg, mint amennyit a taxiscégek fizetnek be az államkasszába adó formájában. Emlékeztetnek arra is, minden sofőrjük a taxisok számára is kötelező személyszállítási engedéllyel rendelkezett, ugyanazokat a vizsgákat teljesítették – ezek nélkül nem is használhatták volna a telefonos alkalmazást, amelyen keresztül az utas autót rendel. Ez minden autósnak fejenként körülbelül 200 ezer forintba került, az engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság állította ki.

A kormány korábban kifogásolta azt is, az Uberrel nem lehetett közös nevezőre jutni, a cég pedig állítja, legalább ötven alkalommal keresték a párbeszéd lehetőségét különböző miniszterekkel, döntéshozókkal.

Ebből kétszer lett találkozó, ám eredmény egyszer sem. Nem jutottak dűlőre például az ár kérdésében: a kormány egy magasabb, hatóságilag meghatározott fuvarozási díj bevezetését szerette volna. Az uberesek szerint ez az összeg a budapestiek nagy részének megfizethetetlen – nem véletlenül volt olyan népszerű a taxisáraknál olcsóbb szolgáltatás. Búcsúzóul 10 ezer utasát ajándékozza meg az Uber egy ingyenes külföldi fuvarral.

 

HIÉNÁK VESZÉLYBEN. Az uberes sofőrök után a taxisok is számíthatnak az összehangolt hatósági ellenőrzésre. Mindezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai jelentették be: centralizálják és egységes rendszerbe foglalják a személy- és teherszállítás szakmai ellenőrzéseit.

Ezek is érdekelhetnek