Kecskére káposztát - Tízezrek a megnyitott határon át - Ördögi játék - Több mint baleset - Hírmorzsák

Külvilág rovatunkban megjelent válogatásunk: hírmorzsák.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 22. péntek2016. 07. 22.
Kecskére káposztát - Tízezrek a megnyitott határon át - Ördögi játék - Több mint baleset - Hírmorzsák

KECSKÉRE KÁPOSZTÁT
Kegyetlen visszaélésekre derült fény a román gyermekvédelmi rendszerben. Hat szociális dolgozót fogtak el Bukarestben, akik bántalmazták, éheztették, nyugtatózták a rájuk bízott gyerekeket. A fővárosban volt olyan gondozó, aki 14–17 éves árva lányokat kényszerített prostitúcióra. Több dél-romániai megyében a szociális dolgozók el is adták a gondjaikra bízott gyerekeket. A vizsgálatok szerint 4-5 intézményben folyhattak hasonló üzelmek. A Jogi Források Központja nevű civil szervezet adatai szerint 2011 és 2015 között 66 állami gondozott kiskorú került gyermekkereskedők markába, ám az ügyészség csak 24 esetben indított eljárást.


70 ezer
venezuelai indult meg
Kolumbiába élelmiszert és gyógyszert vásárolni, miután szombaton és vasárnap megnyitották a határt. 2015 augusztusa óta nem lehet átjárni a két ország között, azóta csak romlott az ellátás Venezuelában, ahol a 2014-es gazdasági összeomlás óta hatalmas a szegénység, alapvető élelmiszerek és gyógyszerek sem beszerezhetők. Ezért állt most sorban órákig több tízezer ember, hogy átjuthasson a szomszédos államba.


ÖRDÖGI JÁTÉK
A külföldi titkosszolgálatok által kreált titkos fegyvernek tartja a Pokémon Go nevű, okostelefonokra írt játékot az orosz politikusok egy része. Az orosz választások évében piacra dobott játék használója nemcsak több tízezer rubeles bírságra, de akár börtönbüntetésre is számíthat, ha választási helyiségben, más lakásában vagy templomban merészeli befogni a pokémonokat.


TÖBB MINT BALESET
Fejszével és késsel rontott egy 17 éves afgán menekült egy regionális vonat utasaira a bajorországi Würzburg közelében. Három embert súlyosan, egy negyediket könnyebben megsebesített. A támadást az ISIS nevű iszlamista terrorszervezet magára vállalta. Az elkövető mindössze pár hete csatlakozott a radikális szervezethez. A fiatal a szülei nélkül érkezett Németországba, Würzburg járásban, egy ochsenfurti létesítményben élt, majd egy családnál helyezték el.

Ezek is érdekelhetnek