Megint védik a kórházat

A Markhot Ferenc Kórház védelmében tüntettek a minap az egri főtéren. A szervezők, a helyi fertálymesteri testület tagjai (rendészeti és közbiztonsági feladatokat végző tisztségviselők) szerint aggasztó a helyzet.

Ország-világPalágyi Edit2016. 07. 01. péntek2016. 07. 01.

Kép: Ortopédia beteg kórterem egészségügy Markhot Ferenc kórház-rendelőintézet Eger rendelö 2014.01.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Megint védik a kórházat
Ortopédia beteg kórterem egészségügy Markhot Ferenc kórház-rendelőintézet Eger rendelö 2014.01.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Főkapitányuk, Várkonyi György elmondta: bár uniós támogatásból új szárnyakkal bővült a kórház, az orvoshiány és a mostoha körülmények miatt sok beteg elpártolt, másutt kezelteti magát. Számos orvos – ősszel például hat radiológus – távozott az intézményből, de kevesebb a szakasszisztens és az adminisztrátor is, emiatt késik a leletezés. Több kollégája szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnökét, dr. Pócs Alfrédot azért bocsátották el a kórházból, mert az áldatlan állapotokat nyilvánosságra hozta, sőt feljelentést tett hűtlen kezelés miatt. A hivatalos indoklás szerint azért bontották fel az ortopéd sebész szerződését, mert az színlelt volt, de a MOK jogászai szerint a felmondás törvénytelen.

Sokak szerint az egri kórház a magyar egészségügy „állatorvosi lova”. Egy helyi háziorvos, dr. Herczeg László szerint nagy gond, hogy az utóbbi időben szétszakították a kapuőri feladatokat ellátó alapellátást és a kórházi-rendelőintézeti szakellátást, holott korábban élő kapcsolattal segítették egymást. „A hitem megbicsaklott, miután a betegeim csalódottan jöttek vissza az egri kórházból” – mondta a háziorvos, s nem tagadta: kénytelen más városokba küldeni a pácienseit az eltávozott orvoskollégák után.

Agyonhajszolt, türelmetlen egészségügyi dolgozókról és szenvedő betegekről beszéltek a „kórházféltő” demonstráción, amelyet eredetileg a főigazgató, dr. Tóth Ildikó leváltása érdekében hirdettek meg. Időközben azonban kiderült, hogy júliustól új vezetője van a kórháznak: dr. Vácity Józsefet a nagyatádi kórház éléről hozzák Egerbe.

Ezek is érdekelhetnek