Menő a manikűr

Kozmetikus, cukrász, szakács, manikűrös, műkörömépítő – ez az az öt szakma, melyekről tavaly a legtöbben érdeklődtek az interneten.

Ország-világO. Horváth György2016. 07. 31. vasárnap2016. 07. 31.

Kép: Fodrászképzés Abaújkér Wesley János Általános iskola, szakiskola és kollégium, Halmozottan hátrányos helyzetü HHH 3H tanulók diákok gyerekek fiatalok közoktatás suli 2012.11.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Menő a manikűr
Fodrászképzés Abaújkér Wesley János Általános iskola, szakiskola és kollégium, Halmozottan hátrányos helyzetü HHH 3H tanulók diákok gyerekek fiatalok közoktatás suli 2012.11.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Felmérések szerint a 642 OKJ-s szakma közül csak bő ötödükre – 144-re – irányul nagyobb figyelem. Az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből (lásd itt és itt) az is kiderül, hogy a 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő az alapfokú iskolai végzettség, míg további 6 képzés már érettségi után, 6 pedig szakmai előképzettséggel kezdhető csak meg.

A részleteket szemlélve kiderül, hogy a szépségipari és a vendéglátó-ipari képzések vezetik a sort: a legtöbben a kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt érdeklődtek az interneten.

Az első tíz szakma között van még a targoncavezető, a mérlegképes könyvelő, a virágkötő, a hegesztő, a személy- és vagyon- őr is.

Ezek is érdekelhetnek