Postai emlékeztető - Fizetni kell, vagy visszajár a túlfizetés?

Másfél millió honfitársunk számíthat levélre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amely július közepén elkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék- értesítők kiküldését.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 29. péntek2016. 07. 29.
Postai emlékeztető - Fizetni kell, vagy visszajár a túlfizetés?

Aki csak nagyon kevés pénzzel tartozik, ne számítson feltétlenül levélre. Az kap folyószámla-kivonatot, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik vagy ugyanennyi túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítőt pedig csak az kap, aki késedelmesen teljesítette fizetési kötelezettségét, ezért 2015-re vonatkozóan késedelmi pótléka van.

Nem csak a tartozások magasak, de a NAV-nál hagyott pénz is: vagyis a túlfizetések mértéke is nagy. Hogy az idei adóbevalláskor mennyivel számoltuk el magunkat, egyelőre nem tudni, márciusban a NAV 1160 milliárd forintos túlfizetést tartott nyilván. Ennek egy nagyobb részét cégek hagyták az adóhivatalnál, 1050 milliárd forintot, 110 milliárddal pedig magánszemélyek (1,6 millióan) fizettek többet. A pénzt öt éven belül vissza lehet igényelni, azon túl azonban elévül az ügy.

Ezek is érdekelhetnek