A foci vb, amelyen fényes győzelmet arattunk a brazilok ellen, és a világválogatottba két magyar is bekerült

Ezt írtuk... (augusztus első hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 08. 11. csütörtök2016. 08. 11.
A foci vb, amelyen fényes győzelmet arattunk a brazilok ellen, és a világválogatottba két magyar is bekerült

1946.  
Nagy a felháborodás a földművelésügyi miniszter új rendelete miatt, mert a lótenyésztés ellenőrzésével azokat az urakat bízta meg, akik legalább öt évet töltöttek a méneskar szolgálatában. Lehet, hogy ezek a sima modorú, csúszó-mászó, alakoskodó urak rendelkeznek a megkívánt szaktudással, de akkor sürgősen írjunk Horthynak is, hogy siessen haza, mert a kormányzás terén neki van a leghosszabb szolgálati ideje…
(Inflációs sorozatunkat most befejezzük: az új forint megjelenésével a Szabad Föld augusztus 4-én megjelent számának ára a kimondhatatlanul sok billió pengőről 40 fillérre változott.)

1956. 
Non György legfőbb ügyész: „Károsan hatott az a téves nézet, hogy az osztályharc állandóan és minden területen fokozódik. Kialakult a kritikát elfojtó személyi kultusz, a bizalmatlanság légköre. Az államvédelmi hatóság visszaélt hatalmával, erkölcsi és fizikai kényszert alkalmazva valótlan beismerő vallomásokat csikart ki. Most a Legfelsőbb Bíróság olyanok ügyében hozott felmentő ítéleteket, akiket koholt vádak alapján elítéltek és kivégeztek. A bíróság minden vádpont alól felmentette Rajk László, Szőnyi Tibor, Pálfy György, Sólyom László elvtársakat és másokat.”


1966. 
Véget ért a nyolcadik labdarúgó-világbajnokság. Anglia megérdemelten nyert, második az NSZK, harmadik Portugália lett, majd a Szovjetunió, Argentína következik, a hatodik Magyarország. Ami a szereplésünket illeti, nem vallottunk szégyent, gondoljunk csak a magyar–brazil 3-1-re. Sőt az ilyenkor szokásosan összeállított világválogatottba két magyar is bekerült: Bene és Albert.

1976. 
Az abonyi Vörös Hadsereg útját a közelmúltban közművesítették. A szörnyű felfordulás után az ott lakók nekifogtak a szépítésnek: az árkokat betemették, járdát építettek, virágot ültettek, s a házak elé lucernát telepítettek. Ahogy szépen bezöldült a lucerna, a tanácstól kijöttek, hogy akkor fizessenek az ott élők bevetett négyszögölenként 3, és bírság címén 50 forintot. Erre olyan felháborodás lett, hogy mindenki felkapálta és kiirtotta a szépen zöldellő területet.


1986. 
Bájos, fiatal kislány panaszkodik: nagyon kivagyok, azt hiszem, dumalgonilra van szükségem! Mivel soha nem hallottam még ilyen gyógyszerről, érdeklődöm, mi is az a dumalgonil? Ez nem kapható patikában – válaszolja –, ezt nem veszik, hanem teszik. Vagyis a dumalgonil egy szóösszetétel. A fájdalom görögül algosz, a semmi latinul nil, a duma pedig az duma. Vagyis ez egy olyan fájdalomcsillapító, ami a beszéd erejével hat. Az egyik tanácsot kér, a másik ad, szóval megértik egymást, dumálnak.


1996.  
Szórakozásnak szánták, de kesergő lett az ország közepére, Pusztavacsra hirdetett millecentenáriumi kulturális fesztivál. A tíz napra tervezett nagyszabású rendezvénysorozatot a rendezők az érdeklődés teljes hiánya miatt már a harmadik napon kénytelenek voltak bezárni. A balszerencsés vállalkozás több tízmillió forint veszteséggel zárult.


2006.
Úgy látszik, az idén komolyabban veszik az immár 16 éves jogszabályt, amely szerint a nyaralókban mindenki után, aki nem tulajdonos és nem közvetlen rokon, naponta 300 forint adót kell fizetni. Ezért aztán a tó körüli településeken, a hajnali órákban, várhatóan adóellenőrök tűnnek majd fel, akik az udvaron álló gépkocsik számából és típusából próbálják majd megbecsülni: vajon idegenek vagy csak az otthoniak alszanak-e a házban. Hogy aztán ki dönti el, hogy az a rokon igazán rokon-e, azt még nem tudni. Meglehet, viszont csökken majd a szinglik száma, ugyanis sem az élettárs, sem a jegyestárs után nem kell adót fizetni.

Ezek is érdekelhetnek