Biztos, ami bizonytalan - Kell az átalakítás, de az átszervezéssel nincsenek kibékülve

Nem lesz elég mérnök tanár a szakgimnáziumokban, mert magasabb óraszámban kell majd a szakmai tárgyakat oktatniuk szeptembertől, mint korábban. A fizika- és kémiatanárok állása viszont megszűnik. Egy jogszabály dönt ezekben a kérdésekben, ennek közlönybeli megjelenésére várnak szűk három héttel az iskolakezdés előtt az érintett intézményvezetők és pedagógusok.

Ország-világBiczó Henriett2016. 08. 23. kedd2016. 08. 23.

Kép: tanár iskolakezdés diák oktatás iskola nevelés elvándorlás szomorúság bánat nehézség életpálymodell nevelés 2015 08 27 Fotó: Kállai Márton

Biztos, ami bizonytalan - Kell az átalakítás, de az átszervezéssel nincsenek kibékülve
tanár iskolakezdés diák oktatás iskola nevelés elvándorlás szomorúság bánat nehézség életpálymodell nevelés 2015 08 27 Fotó: Kállai Márton

E jogszabály szerint tanítanak majd az iskolákban szeptembertől, ebből derül ki a közismereti és szakmai tantárgyak óraszáma. Az biztos, hogy szeptembertől az eddigi szakközépiskolákból szakgimnáziumok (vagyis szakmát adó gimnáziumok), a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek.

A szakiskolai rendszer átalakítását indokoltnak tartja a pedagógusszakma, de az átszervezéssel nincs kibékülve, ezért a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint egy évvel el kellene halasztani az új rendszer bevezetését. Az intézményvezetők nem tudják, mennyivel emelkedik a szakmai tárgyak óraszáma, így nem tervezhettek előre, hány tanárt vegyenek fel. Tanárhiány lesz szeptembertől – nyilatkozta Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Bonyolítja az igazgatók és a pedagógusok életét, hogy a kerettanterv szerint összevonnak közismereti tárgyakat, eltűnik a fizika és a kémia, megmarad a biológia. Vagyis a szakmai tárgyak óraszáma a közismeretiek rovására emelkedik. De amíg nincs elfogadott jogszabály, bizonytalan, hogy mi lesz a közismereti tárgyak oktatóival, megmarad-e az állásuk vagy sem. A tanulóknak is problémát okoz, hogy nem lesz önálló fizika- és kémiaórájuk: kizárják őket számos egyetemről, ahova fizikából és kémiából kell felvételizni – mondta Galló Istvánné.

Ezek is érdekelhetnek