Életfogytiglan a trónon - Csodálatos mandarin - 45 halott került elő - Véres tévedés - Vigyázat, olvadásveszély! - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világMunkatársunktól2016. 08. 12. péntek2016. 08. 12.
Életfogytiglan a trónon - Csodálatos mandarin - 45 halott került elő - Véres tévedés - Vigyázat, olvadásveszély! - Hírmorzsák

ÉLETFOGYTIGLAN
Tévébeszédben jelentette be a 82 éves japán császár, Akihito, hogy kora és egyre romló egészségi állapota miatt átadná feladatait. A szigetországi jog azonban nem teszi lehetővé az uralkodó lemondását. Egy felmérés szerint a japánok 85 százaléka támogatja, hogy adjanak törvényi lehetőséget a lemondásra. Akisino herceg, a császár második legidősebb fia néhány éve felvetette, hogy a császároknak vezessenek be nyugdíjkorhatárt, de végül nem írták át a törvényt.


CSODÁLATOS MANDARIN
Csaknem két hetet töltött egy németországi menekültotthonban egy kínai turista, mert tévedésből menekültjogi kérelmet írt alá. A csak mandarinul beszélő férfit július elején szállították Dortmundból Dülmenbe, ahol nagyon hamar kitűnt a többiek közül. „Annyira más volt, mint a többiek: nagyon, nagyon gyámoltalan” – nyilatkozta az ügyben Christoph Schlütermann, a Német Vöröskereszt vezetője.


45
halott került elő
Mexikó keleti, vihar sújtotta részén, a sárlavinák miatt összedőlt épületek romjai alól. Mintegy 600 családot evakuáltak a város veszélyeztetett területeiről. A túlélők utáni kutatás folytatódik, hatszáz katona, tűzoltó, rendőr és mentőszakember keresőkutyákkal vesz részt a mentésben.


VÉRES TÉVEDÉS
Egy ciprusi nyomozó szerbiai kollégája helyett véletlenül magát a gyanúsítottat hívta fel. A szerb rendőrség egy szerbek által tervezett merényletről tájékoztatta a ciprusiakat, de célpontot nem jelöltek meg. A ciprusiak vissza akarták hívni szerb kollégáikat, e helyett az intézkedő rendőr egyenesen a gyanúsítottnak telefonált. A bűnözők ezután júniusban egy ciprusi üdülőhelyen agyonlőttek egy 51 éves üzletembert s a társaságában lévő rendőröket.


VIGYÁZAT, OLVADÁSVESZÉLY!
Radioaktív hulladékkal teli amerikai katonai bázis bukkanhat elő a jég alól Grönlandon. Amikor a Camp Century rakétakilövő bázist 1967-ben bezárták, a személyzet 200 ezer liter dízelolajat és radioaktív hűtővizet hagyott hátra, abban bízva, hogy e szennyező anyagok örökre a jég fogságába kerülnek. A klímaváltozás keresztülhúzhatja a terveket.

Ezek is érdekelhetnek