Földdel egyenlő - Felezett munkahét - Castro születésnapja - India-ellenes zavargások - Dízelt vissza - Hírmorzsák

A Szabad Föld 2016. 34. számában, a Külvilág rovatban megjelent hírmorzsák.

Ország-világMunkatársunktól2016. 08. 19. péntek2016. 08. 19.
Földdel egyenlő - Felezett munkahét - Castro születésnapja - India-ellenes zavargások - Dízelt vissza - Hírmorzsák

FÖLDDEL EGYENLŐ
Leégett az a villa, ahol az utolsó magyar király élete végnapjait töltötte. IV. Károly a Portugáliához tartozó Madeira szigetére 1918-as lemondása után költözött, s 1922-es haláláig a most elpusztult villában élt. A volt uralkodót a szigeten temették el, 2004-es boldoggá avatása óta a sírja zarándokhelynek számít.

FELEZETT MUNKAHÉT
Csupán heti három munkanapot kellene dolgoznunk, és négy napot pihenéssel, kikapcsolódással, a családdal töltenünk – legalábbis a mexikói telekommunikációs mogul, Carlos Slim Helú szerint. Ezzel a munkabeosztással 70–75 éves korunkig kellene dolgoznunk, napi 11 órában. Az elképzelést két éve ültették gyakorlatba a Telmex vállalatnál. Állítólag az alkalmazottak 40 százaléka élt a lehetőséggel.

90.
születésnapját ünnepelte Fidel Castro
, ebből az alkalomból sok tízezer kubai vonult az utcára az egykori elnök melletti szimpátiatüntetésen. Castro hosszú levélben köszönte meg a jókívánságokat, s abban egy oldalvágást azért tartogatott az amerikai elnöknek is. A forradalmi vezető azért kritizálta Barack Obamát, mert nyár elején Hirosimában tett látogatásakor nem kért bocsánatot a japán néptől.

KASMÍR
Több száz kormányellenes tiltakozó került összetűzésbe kedden az indiai biztonsági erők tagjaival Kasmír India által ellenőrzött részén. Az utóbbi évek legnagyobb India-ellenes zavargásai azt követően robbantak ki, hogy július 8-án az indiai biztonsági erők megölték a térség egyik lázadóvezérét, Burhán Mozaffar Vánit és két harcostársát. A keddi incidenssel 64-re emelkedett a zavargásokban életüket vesztettek száma.

DÍZELT VISSZA
Többek közt az 1,2 literes motorral szerelt VW Polo és a Seat Ibiza modellek lehetnek a következő járművek, amelyeken a németek szervizhálózatában elvégzik a manipulatív elemeket eltávolító szoftverfrissítést. A tulajdonosok értesítése hamarosan megkezdődik. E kisebb motortérfogatú kocsik esetében elegendő a szoftveres beavatkozás – érdemes élni a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetnek