Mit kell tenni, ha kártérítést szeretnénk a késés miatt?

Mit lehet tenni olyankor, ha késik a vonat vagy a busz? A diákoknak igazolást kell kérniük megérkezés után, amelyet aztán leadhatnak az osztályfőnöknek. Munkahely esetében már más a helyzet, előfordulhat, hogy a munkáltatót értesítjük a késésről, aki ezt megérti, viszont a kieső két-három órát nem fizeti ki.

Ország-világMunkatársunktól2016. 08. 07. vasárnap2016. 08. 07.
Mit kell tenni, ha kártérítést szeretnénk a késés miatt?

Mit kell tenni, ha kártérítést szeretnénk a késés miatt? Meg kell tartani a jegyet és a helyjegyet, a bérletet. Írásban érdemes beadni a kárigényt, mellékelve a jegyek másolatait. Pontosan meg kell jelölni, hogy milyen kár ért minket, és bizonyítani, összegszerűvé tenni (pl. munkahelyi igazolás, hogy mennyi bértől esett el a dolgozó). Egy csatlakozás lekésésénél nyilván gyorsabban megy a dolog, ott az előre megvett jegy árát visszaadják. Olykor megelőzi a kárigényeket a vasúttársaság, és visszaadja jelentős késés esetén a menetjegyek árát vagy annak egy részét. Van, akinek ennyi is elég.

Ha a lekésett csatlakozás miatt csak taxival tud valaki hazautazni, akkor még a taxiköltséget is visszaadhatják, de lehet, hogy csak egy részét, elbírálástól és helyzettől függően. A kártérítés minden esetben egyedi elbíráláson múlik, és rendkívüli időjárási helyzetekben, baleseteknél például nem igazán érdemes benyújtani, mert a munkahely mentesül alóla.