Parkból lett kert

Átadták hivatalosan Tatabányán a mozgáskorlátozottak megyei udvarán létrehozott közösségi kertet. Műveléséhez segítség is jár.

Ország-világKirály Farkas2016. 08. 15. hétfő2016. 08. 15.
Parkból lett kert

Régebben is szép, parkosított udvara volt a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének. De a tagság úgy gondolta, valami praktikummal feldobhatnák a füvesített területet – végül úgy döntöttek, hogy az udvar egy részén közösségi kertet hoznak létre. Leválasztottak egy tekintélyes méretű, háromezer négyzetméteres részt, és egy évvel ezelőtt elkezdték az átalakítását.

– A kert a fogyatékkal élők lehetőségeihez igazított, speciális kialakítású – tudom meg Fink Istvántól, a megyei egyesület elnökétől. – A magaságyásokba vetett-ültetett növényeket kerekes székből is lehet gondozni.

Növényekből márpedig nagy a választék.

A konyhakertiek közül a burgonyán kívül szinte minden megtalálható: a paradicsom, a paprika, a saláták több fajtája mellett nevelnek zöldhagymát, sárgarépát, petrezselymet, káposztákat, karalábét, cukkinit, brokkolit, de még csemegekukoricát és napraforgót is. S ahogy lenni szokott, a kertben helyet kaptak különféle gyógy- és fűszernövények is. A termesztést, a közösségi kertek hagyományainak megfelelően, biogazdálkodással végzik, vegyszereket nem használnak – így az esetleges termésfelesleg is könnyebben talál majd helyet a piacon…

– Az egyesület tagjai jelentkezhetnek, ha szeretnének megművelni egy kis területet. Megbeszéljük, hogy kinek milyen segítségre van szüksége, például öntözéshez vagy egyéb feladathoz – mondja el Fink István. – Ezekhez a munkákhoz külső segítőt alkalmazunk.

S hogy a gazdálkodás ne találomra történjen, a vállalkozó szelleműeket kertészmérnök segíti a terület kiválasztásában, a növények gondozásában, a tennivalók időzítésében. Valami azt súgja, hogy mint országosan követendő példát emlegetik majd ezt a kertet.


A háromezer négyzetméternyi kertből vélhetően nem sok marad kihasználatlanul: a mozgáskorlátozottak megyei egyesülete 3800 tagot számlál, ebből 1300-an tatabányaiak.

Ezek is érdekelhetnek