Török átok

Egyre feszültebb a német–török viszony.

Ország-világMarkos Mária2016. 08. 05. péntek2016. 08. 05.
Török átok

Egy német bíróság vasárnap megtiltotta, hogy Erdoğan török elnök élő videobeszédet intézzen a Kölnben, németországi törökök körében rendezett és az ankarai kormányt támogató tüntetés résztvevői előtt. Közben Ankara a migránsok és menekültek visszafogadásáért cserébe beígért vízummentességet követelte az EU-tól. A törökök azzal fenyegetőztek, hogy felrúgják az alkut, ha polgáraik nem kapják meg a vízummentes utazás lehetőségét.

A viszályban az Európai Bizottság is állást foglalt: szerintük Törökország nem tett eleget a 72 feltételnek. „Törökországon múlik, hogy lesz-e vízummentesség vagy sem… Nem engedünk a zsarolásnak!” – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár.

A két ország közötti feszültségeket nem enyhítette a július 15-i török puccskísérlet. Németország bírálta a papírforma szerint NATO-szövetséges török vezetést a puccsistákkal szimpatizálók tömeges elbocsátása és bebörtönzése miatt. A török kormány viszont azt hányta a németek szemére, hogy „nem ítélték el elég határozottan” az ankarai vezetés megbuktatására tett kísérletet.

Ezek is érdekelhetnek