Búcsúzik, aki okos - A magyar adatok különösen rosszak

Tehetséges emberekkel van tele az ország, akik ezt a tudást nem itthon kamatoztatják. Magyarország nem tudja határon belül tartani eszes, kreatív fiataljait, derül ki egy nagy nemzetközi, 138 ország munkaerő-piaci helyzetét, versenyképességét vizsgáló kutatásból. E ranglistán a tehetségek elvándorlását illetően a 130. helyen szereplünk.

Ország-világhj2016. 10. 11. kedd2016. 10. 11.
Búcsúzik, aki okos - A magyar adatok különösen rosszak

Rossz helyezés ez, mert azt bizonyítja, nagyon sok tehetséges fiatal szakember akad az országban, a jövő reménységei közül azonban nagyon sokan hagyják itt szülőhazájukat, például azért, mert külföldön jobb pozícióban tudnak elhelyezkedni, vagy mert nagyobb esélyük van a szakmai fejlődésre, a ranglétrán való előrejutásra.

Beszédes adat az is, miszerint itthon elég jellemző, hogy nem a szaktudás, hanem a rokoni, baráti kapcsolatok árán lehet vezető pozícióba jutni: a 138 ország közül e kérdésben a 108. helyen állunk, vagyis jellemzően a kapcsolatok számítanak a ranglétrán való feljebb jutásban.

Különösen rossz ez az eredmény, tekintve, hogy a régiós, posztkommunista országok is sokkal jobb eredményt értek el. Románia például a 90., Lengyelország a 64., Csehország a 29. helyen áll.

A vizsgálatban összesen tíz kérdésen és az azokra adott válaszokon keresztül nézték az adott ország versenyképességét. Kérdésként szerepelt még a nők részvétele a munkaerőpiacon, itt a középmezőnynél jobb helyen végeztünk (61. hely), mennyire vonzza be a külföldi tehetségeket az ország (itt már rosszabb a helyzet, 122.-ek vagyunk), vagy hogy milyen a kapcsolat munkáltató és munkavállaló között (82. hely).

Ezek is érdekelhetnek